avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Nu am facut succesiunea dupa sotul meu decedat de 24 ani. Am vindut casa si pamintul cu citiva ani in urma printr-un act privat cu martori fara sa anunt pe singura nepoata a sotului meu care ar fi singura mostenitoare. Nu am avut contact cu ea iar eu nu am intrebato niciodata ce intentii are. Titlul de proprietate de la Reforma agrara eliberat pe numele sotului meu l-am dat cumparatorului. Acum nepoata sotului meu doreste jumatate din mostenire dupa sotul meu. Mai are nepoata sotului meu vreun drept la mostenire dupa atitia ani? Ar fi trebuit totusi sa o anunt cind am vindut totul?Pot cumparatorii sa-si faca intabularea? Ce ar trebui sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 15:29, 19 Mai 2010
Cat timp nu s-a dezbatut succesiunea si nepoata nu si-a manifestat intentia de a renunta la succesiune, intr-un cadru legal, aceasta are dreptul la mostenire.
Din cate intelegem, actul perfectat in vederea instrainarii terenului este unul sub semnatura privata. In acest caz, cumparatorii nu pot sa inscrie dreptul lor in cartea funciara. Oricum, actul este lovit de nulitate.
In primul rand nu ati dezbatut succesiunea...si ati instrainat fara drept un bun din masa succesorala..ati vandut ceva ce nu va apartine...fapta penala.
Instrainarea unui imobil- teren nu se face decat prin act autentic...semnat in fata unui notar public.
Nepoata poate sa ceara prin instanta dezbaterea succesiunii...iar prin actul sub semnatura privata..nu se va constata decat reaua dvs credinta...si incercarea de a instraina un bun ce nu va aprtine. Prin dezbaterea succesiunii va revenea 1/2 din partea sotului....restul revenind nepoatei . conform art 1 alin 1 lit c) din Legea 319/1944. Avand in veder ca titlul de proprietate era pe numele sotului..este posibil sa fie considerat bun propriu al acestuia...astfel ac dvs v-ar reveni 1/2 din masa succesorala , iar nepoatei tot 1/2.
Daca se considera bun comun, dvs va revine 1/2 + 1/4 ( 5/8) din masa succesorala, iar nepoatei 3/8 din masa.
Incercati sa ajungeti la o intelegere cu aceasta. O despagubiti....si problema dvs se incheie ina ceasta faza.
Noii ( actualii) proprietari..este bine sa faca o actiune in constatare..sau uzucapiune..pentru a obtine o hotarare care sa tine loc de act autentic.
Nepoata are vocatie la mostenire, dar mai trebuie sa si faca dovada ca
a acceptat mostenirea in termen.
Dvs nu ati facut o vanzare, ci doar ati incheiat un antecontract, intrucat
terenurile se vand numai prin act autentic.
Din acest motiv nu se paote face nici intabularea.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare mostenire neintabulata ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns: unchiul meu a decedat acun 28 ani neavind copii eu si sotia lui nu am dezbatut succesiunea. Mostenirea (imobile primite de ... (vezi toată discuția)
Vinzare bunuri imobile inainte de dezbaterea succesiunii ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns vecinii mei au cumparat o casa si teren de la o batrina in 1995. Sotul ei murise iar cu 10 ani inainte, iar batrina a vindut casa ... (vezi toată discuția)
Vinzare bunuri imobile inainte de dezbaterea succesiunii ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns vecinii mei au cumparat o casa si teren de la o batrina in 1995. Sotul ei murise iar cu 10 ani inainte, iar batrina a vindut casa ... (vezi toată discuția)