avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE NEDEZBATUTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE NEDEZBATUTA

bunicul la sotie a decedat in anul 1976.Au ramas 5 copii si sotia supravietuitoare.Nu s-a dezbatut succesiunea dupa bunic nu se stie din ce motive, desi averea bunicului este considerabila.Am facut verificari la camera notarilor publici si nu este deschisa nici la notariat si nici in instanta.in viata mai sunt soacra mea si o alta sora.Restul sunt decedati.

Pe cai dolosive unul dintre frati a facut o chitanta fictiva precum ca mostenirea bunicului ar fi fost vanduta catre el de ceilalti frati, lucru neadevarat.repet mostenirea nu a fost deschisa.

Acum soacra mea doreste sa introduca o actiune in instanta pentru a contata caliatatea ei de mostenitoare intrucat cu nepotii nu se pot intelege.

Cum poate proceda?
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
leusan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliadianarrr , utilizator 10:00, 10 Iunie 2019
Mai întâi, trebuie să obţineţi de la un birou notarial competent, un certificat din care va reieşi faptul că nu s-a dezbătut încă succesiunea.

Numai aşa, de curiozitate... "chitanţa" respectivă a fost făcută înainte sau după moartea bunicului?
a fost facuta in 2007,deci dpa 30 de ani, iar tocmai acum am aflat noi.culmea este ca s-a facut in numele a 2 surori moarte si in numele a una vie. pe soacra a exclus-o probabil din repezeala.aCOLO SPECIFICA IN CHITANTA DENUMITA TRNZACTIE ,FAPTUL CA NUMITELE PARATE X SI Y DECEDATE FIIND DE UN AN , SI z II VAND LUI SUPRAFATA DE ... MP. A facut actiune pentru act autentic .Acum si el a murit .

Deci cam asta este
„chitanta” acea, care presupun a se vrea un contract de vanzare-cumparare este nula de drept avand in vedere ca nu poti vinde ce nu ai. Având in vedere ca succesiunea nu a fost deschisa, respectivele doamne nu au de unde sa stie cati metri partati si care metri patrati le revin, avand in vedere ca mostenirea este indivizibila in acest moment. Si contractul de vanzare-cumparare trebuie incheiat sub forma autentica la notar.

Totusi, vanzarea drepturilor succesorale este posibila numai dupa ce succesiunea a fost deschisa si numai dupa ce mostenitorul a acceptat succesiunea.

Daca un mostenitor isi vinde drepturile sale succesorale inainte de a fi acceptat expres succesiunea, aceasta vanzare are valoarea unei acceptari tacite a succesiunii.

De asemenea, mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului.
In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire si nu mai poate avea pretentii la mostenire.

Totusi daca unul dintre mostenitori, dupa moartea autorului se ingrijeste de bunul lasat (in cazul existentei unui imobil, teren, etc), adica are grija de casa, plateste facturile, impozitele, renoveaza si are grija de integritatea bunui se considera ca a acceptat tacit mostenirea si in cazul in care restul mostenitorilor nu au acceptat mostenirea in termen de 6 luni este singurul mostenitor legal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
ContSters98245, utilizator
Buna ziua!
Bunica mea si fratele ei au o avere considerabilă de la părinții lor însă până acum nu s-a dezbătut moștenirea si nici nu o pot face ei datorită vârstei si incapatanarii fratelui ei care nu a dorit să o facă până în momentul de față.
Precizez ca părinții lor au decedat acum 20 de ani. Imi poate transmite dreptul ei la mostenire in calitate de nepoata?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu de catre [b]cine[/b] se poate face succesiunea in urmatoarea situatie: In urma decesului bunicului meu in anul 1984,bunica a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu mostenirea; oare mi-am pierdut drepturile? silentk6 silentk6 Buna ziua, am 21 de ani, sunt din Cta si am cateva intrebari cu privire la o mostenire. Mentionez ca nu am avut deloc bani de consultanta juridica, deci cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii dragosandronic dragosandronic Buna ziua, In anul 1993 bunicul meu a decedat, ramanand ca mostenitori ai sai bunica mea, si cei doi fii ai lor, tatal meu si fratele lui. La dezbaterea ... (vezi toată discuția)