As dori sa stiu de catre cine se poate face succesiunea in urmatoarea situatie:
In urma decesului bunicului meu in anul 1984,bunica a obtinut un certificat de mostenitor prin care ea a devenit proprietara pe tot imobilul,iar tatal meu si matusa care erau copii bunicului si ai bunicii din casatoria lor (cred eu ca)au semnat un act prin care ei au declarat k sunt straini de succesiune prin neacceptarea art. 700 cod civil.(Asa scrie in certificatul de mostenitor al bunicii ca cei 2 sunt straini de succesiune prin neacceptare art.700 cod civil))Mentionez ca bunica mai avea 2 copii din alta casatorie.In anul 1995 si bunica a decedat iar pana in prezent nu s-a facut nicio succesiune dupa moartea ei.De asemenea toti frati traiesc.Au dreptul toti fratii sau doar cei din casatoria anterioara a bunicii,respectiv fratii mai mari ai tatalui si matusii mele?
Cu speranta ca ma veti ajuta cu un raspuns va multumesc anticipat.
Cei doi fraţi care erau şi ai bunicului şi ai bunicii s-au declarat străini de succesiunea bunicului.
Succesiunea bunicii este independentă de prima succesiune si au dreptul toţi copii ei indiferent că sunt din căsătoria cu bunicul sau nu, cu condiţia să facă dovada acceptării succesiunii în termen de 6 luni de la data decesului.
Va multumesc pentru raspuns.
Care este procedura ce trebuie urmata in cazul in care cei 4 mostenitori nu au facut dovada acceptarii succesiunii in termenul de 6 luni de la data decesului(bunica a decedat in 1995).
Mai au dreptul la succesiune toti fratii?Daca da ce ar trebui sa faca pentru a dobandi certificat de mostenitor.
Sunt moştenitori acceptanţi toţi acei moştenitori care, chiar dacă nu au făcut acte de acceptare expresă a succesiunii (declaraţie notarială), au făcut în acest interval de 6 luni acte de acceptare tacită (acte de administrare pe care nu le puteau face decât în calitate de moştenitor, acte de dispoziţie cu privire la bunurile din masa succesorală, plata taxelor şi impozitelor, etc.).
Vă sfătuiesc să vă adresaţi unui notar în vederea obţinerii certificatului de moştenitor, notar care va putea constata şi ce acte de acceptare tacită s-au făcut.
Pentru dezbaterea succesiunii vă trebuie:
- certificatul de deces
- actele de stare civilă ale tuturor moştenitorilor, precum şi certificatul de deces al socrului şi de moştenitor după acesta
- actele de proprietate
- anexa 24 şi certificatul fiscal de la Primărie
- 2 martori care să nu fie rude cu defuncta
Mult succes!
Mostenire
ALINACOVACI
Imi puteti spune va rog, care este termenul in care se poate dezbate o mostenire, de la decesul unei persoane? Adica, daca exista un termen limita.
Multumesc! (vezi toată discuția)