avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Imi puteti spune va rog, care este termenul in care se poate dezbate o mostenire, de la decesul unei persoane? Adica, daca exista un termen limita.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:55, 3 Noiembrie 2009
buna seara!
este termenul de optiune succesorala de 6 luni, in care succesibilul poate face acte de acceptare expresa sau tacita a succesiunii, sau poate renunta la acea succesiune.
dar pentru a nu plati impozit catre stat potrivit disp art 77 ind 1 alin 3 cod fiscal succesiunea trebuie dezbatuta intr-un termen de 2 ani.
casa in care locuiesc impreuna cu parintii mei, a fost a bunicii mele. In urma decesului acesteia, cei 6 frati ai tatalui meu au semnat in favoarea lui si a uneia dintre surorile lui.
Sora lui a decedat in anul 2006. Mentionez ca ea a avut un fiu care a decedat si care a lasat in urma lui 2 copii.
Din anul 2007 eu locuiesc intr-o anexa de pe aceasta proprietate.
In momentul de fata, nepotii matusii mele, l-au actionat in judecata pe tata, cerandu-i anexa, o parte din casa batraneasca si evident jumatate din teren.
Intrebarea mea este ce castig de cauza ar putea avea ei, in conditiile in care nu s-a dezbatut mostenirea in termenul legal, in conditiile in care eu am adus imbunatatiri anexei.
Va multumesc anticipat!
buna seara!
problema se pune altefl daca in tremenul de optinue succesorala de 6 luni acestia au facut acte de acceptare expresa a succesiunii- decl notariale, sau acte tacite de ex preluarea de bunuri din succesiune, plata unor taxe, impozite.
daca nu au facut niciun fel de acte de accepatre atunci puteti cere instantei sa ii considere straini de succesiune in cond art 700 cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere tardiva ? Pilu Pilu Buna ziua. Asa stiu ca dupa decesul unei persoane, cei indreptatiti la mostenire pot, in termen de 6 luni, sa accepte sau sa renunte la mostenire, iar cei care ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Termen pentru succesiune motraux motraux Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ? (vezi toată discuția)