avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere tardiva ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere tardiva ?

Buna ziua. Asa stiu ca dupa decesul unei persoane, cei indreptatiti la mostenire pot, in termen de 6 luni, sa accepte sau sa renunte la mostenire, iar cei care in acest termen nu au optat pentru acceptarea mostenirii (sau nu au indeplinit acte din care sa rezulte neindoielnic ca accepta mostenirea...) pierd dreptul de a mai cere dezbaterea succesorala. Ori, aici citesc multe spete din care rezulta ca sunt persoane care solicita dezbaterea succesorala chiar dupa mai multi ani de la decesul defunctului. Poate cineva sa-mi explice cum se poate asa ceva ?. Multumesc mult anticipat si va doresc numai bine. :luck:
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 17:46, 24 Ianuarie 2010
buna ziua1
in tremenul de 6 luni succesibili pot face acte de acceptare sau renuntare la o succesiune.
actele de acceptare a unei succesiuni pot fi exprese sau tacite.
acc expresa pp o decl in forma autentica care pt opozabiliatate fata de tertise inscrie in RNOS.
acceptarea tacita care pp ca succesibilul sa faca acte de acceptare de ex:
plata unor impozite, preluarea de bunri din masa succ.
daca succesibilul nu a acceptat succ in una din modalitatile mai sus aratate, atunci el devine strain de succesiune.
ioana_cristea a scris:

buna ziua1
in tremenul de 6 luni succesibili pot face acte de acceptare sau renuntare la o succesiune.
actele de acceptare a unei succesiuni pot fi exprese sau tacite.
acc expresa pp o decl in forma autentica care pt opozabiliatate fata de tertise inscrie in RNOS.
acceptarea tacita care pp ca succesibilul sa faca acte de acceptare de ex:
plata unor impozite, preluarea de bunri din masa succ.
daca succesibilul nu a acceptat succ in una din modalitatile mai sus aratate, atunci el devine strain de succesiune.

acceptarea tacita nu functioneaza doar in cazul institutiilor publice ? :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea aiurelu36 aiurelu36 Eu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie mers la notar si declarat decesul ,si sa ne inregistram toti mostenitori,daca unul din mostenitori nu e trecut pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune-termen minim si maxim Marius Rujan Marius Rujan Am inteles din discutii, ca termenul maxim de acceptare a succesiunii este de 6 luni, dar care este termenul minim, curgand de la data decesului, la care se ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)