avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea succesiunii

Buna ziua,
In anul 1993 bunicul meu a decedat, ramanand ca mostenitori ai sai bunica mea, si cei doi fii ai lor, tatal meu si fratele lui. La dezbaterea succesiunii, atat bunica mea, cat si fratele tatalui meu au dat semnatura de renuntare la mostenire in favoarea tatalui meu, acesta ramanand unicul mostenitor.
La decesul bunicii, in 1996, nu s-a dezbatut succesiunea dupa aceasta.
Dupa moartea tatalui meu, la dezbaterea succesiunii, a fost chemat si unchiul meu, fratele tatalui, in calitate de mosteenitor al bunicii mele, mama lui.
Intrebarea mea este daca unchiul meu, care a renuntat la mostenire, trebuia sau nu sa fie chemat la dezbaterea succesiunii, care acum s-a facut atat dupa bunica, cat si dupa tatal meu.
Va multumesc, Dragos Nistor.
Cel mai recent răspuns: dragosandronic , utilizator 12:30, 22 Martie 2012
nu se cheama nici un frate daca are tatal are copii.
dar la succesiunea dupa bunica mea, unchiul meu ar fi trebuit sa mai vina daca a renuntat deja la avere, dand deja declaratie de renuntare la dezbaterea succesiunii dupa tatal sau?
A renuntat la averea ramasa dupa bunicul Dvs., nu si la cea ramasa de la bunica. Nu se poate renunta la "mostenirea" lasata de o persoana care este inca in viata (respectiv bunica Dvs.). Am pus ghilimele pentru ca nici nu se poate vorbi de mostenire cat timp persoana care o lasa este in viata. Succesiunea se deschide prin moarte, procedura in cazul Dvs. a fost corecta.
Daca bunurile mostenite au fost numai proprietatea bunicul dumneavoastra, atunci unchiul nu mai trebuia chemat la dezbaterea mostenirii. In cazul in care proprietari au fost ambii bunici, unchiul dumneavoastra trebuia chemat la dezbaterea succesiunii dupa mama sa (bunica dumneavoastra), deoarece declaratia de renuntare data de unchiului dumneavoastra privea numai dreptul a-si mostenii tatal (bunicul dumneavoastra). Desigur, aceasta in conditiile in care unchiul dumneavoastra a acceptat acceptat expres sau tacit mostenirea (art.1108-1110 CC), nu este nedemn (art. 958-961 CC), nu a dat o declaratie autentica de renuntare la drepturile de a-si mosteni mama (art. 1120-1124 CC), sau nu va gasiti in situatia in care opereaza prezumtia de renuntare (art 1112 CC).
unchiul meu a dat o declaratie autentica in fata notarului la succesiunea dupa tatal sau, la fel ca si bunica mea, in opinia mea bunica nemaiavand practic nimic in urma acestui act, unicul mosteenitor fiind tatal meu. si in acest caz unchiul trebuia chemat la notar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii dragosandronic dragosandronic Buna ziua, In anul 1993 bunicul meu a decedat, in urma acestuia mostenitori ramanand bunica mea, sotia acestuia, si cei doi fii ai lor, tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am înregistrat un dosarul succesoral la notariat. ... Arhanghelfirst Arhanghelfirst Bună ziua! Am înregistrat un dosarul succesoral la notariat. În încheierea succesorală au fost evidențiate opțiunile succesorale ale celor doi frați ai ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)