Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie:
Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după decesul părinților . Acum sunt chemata la dezbaterea moștenirii mamei de la bunici care sunt decedați unul în 1983, celălalt in 2003. Dacă dau declarație de neacceptate a moștenirii prin aceasta declarație renunț la moștenirea mamei care i se cuvine de la bunici sau la tot ce înseamnă moștenire din partea mamei. Ce variante am daca vreau sa renunt doar la mostenirea mamei din partea bunicului?
Buna seara,
Din pacate nu exista decat renuntare la tot sau la nimic
Art. 1120 Cod civil: Forma renunţării
(1) Renunţarea la moştenire nu se presupune, cu excepţia cazurilor prevăzute la Art. 1112 şi Art. 1113 alin. (2).
(2) Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege.
(3) Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.
Art. 1121 Cod civil: Efectele renunţării
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.
O sora de-a mea a dat o declarație de neacceptate moștenire din partea mamei.(crezand ca renunta la mostenirea din partea bunicilor) Mai poate retracta această declarație? Cum? Menționez că mama este decedată de 1an și 10 luni și noi frații ei nu am dat această declarație și nu am semnat pt. acceptarea moștenirii care îi revine mamei noastre de la părinții ei, decedați și ei cu mulți ani în urma. Moștenirea de la părinții ei se dezbate acum.
Nu, declaratia de renuntare a succesiunii nu poate fi revocata.
Revocarea poate surveni numai in termenul de optiune succesorala.
De asemenea, revocarea are loc daca succesiunea nu a fost acceptata de alti coerezi.
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA a 3-a
Renunţarea la moştenire
Art. 1123
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.
Inca o intrebare va rog: Poate aparea situatia in care o persoana care a dat declaratie de renuntare sa se prezinte la dezbaterea mostenirii si sa isi primeasca partea cuvenita tinand cont de faptul ca ceilalti mostenitori nu stiu de acea declaratie?
Anulare succesiune
kl11
In ce conditii este posibil ca o taxa de succesiune sa se anuleze, in conditiile in care unul dintre cei doi (care au facut ac taxa) s-a razgandit si doreste ... (vezi toată discuția)