avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retractarea renuntarii la mostenire in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retractarea renuntarii la mostenire in instanta

Buna seara, am dat o declaratie de renuntare la masa succesorala fara sa stiu ca dupa moartea tatalui meu au ramas bunuri Am stiut doar de o casa la tara unde locuieste mama cu sora mea.Ulterior am aflat si de alte bunuri .Familia mea mi-a ascuns acest lucru .
Intrebarea mea este ce sanse am sa castig in instanta retractarea renuntarii la masa succesorala.La notar nu se poate face nimic deorece ceilalti mostenitori au dat declaratie de acceptare.Tatal meu a decedat acum 3 luni.Multumesc !
Cel mai recent răspuns: danaana , utilizator 21:54, 24 Octombrie 2016

Buna seara,

Va indic sa studiati art. 1123 C.Civ. Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.
Dumneavoastra veti vedea daca sunteti in masura sa formulati aceasta revocare.
Va multumesc pentru raspuns !
Am tot citit ,dar nu am inteles mare lucru . Eu deja am deschis o actiune in instanta pentru a retracta declaratia de renuntare.Ma intreb cat o sa dureze acest proces si ce sansa am sa redevin mostenitor .Si ar mai fi o problema ,familia mea nu a declarat la notar toate bunurile ramasa dupa moartea tatalui meu .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După ce ați dat buzna la notar cu o declarație de renunțare în mai puțin de 3 luni de la îngropare (fără să întrebați pe nimeni, presupun, că pe una ca mine ar fi pus-o în gardă graba) oare pentru acțiunea deschisă ați reflectat ...cu vreun avocat?

Ce ziceți că ați cerut? Retractarea? Întemeiată în drept cam pe ce? Mai bine nu vă mai chinuiți.
Pretenția ar fi anularea renunțării. Dar în privința cauzelor de nulitate nu prea le vad din ce povestiți.
Stimata Doamna ,familia mea a vrut sa faca succesiunea la 3 zile dupa ce l-am ingropat pe tata ,nu aveam dispozitia( tatal meu s-a sinucis) si timpul necesar pentru a merge la notar pentru succesiune. M-am gandit ca a facut acest lucru pentru ca nu mai avea nimic .Am ales tot spre binele mamei mele sa fac acea declaratie de renuntare sa nu mai depinda de mine, eu locuiesc in Bucuresti si mama la tara.Ulterior am aflat ca tatal meu are mai multe bunuri ramase , in afara de casa de la tara unde locuieste mama cu o sora pe care trebuia facuta succesiunea. Mama mea nu mi-a spus nimic de aceste bunuri.Da la sfatul unui Notar si a unui Avocat am depus o actiune in instanta .Este foarte adevarat ca la timpul cand am facut declaratia de renuntare nu m-am sfatuit cu nimeni.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire viorel77 viorel77 In 2008 am renuntat la mostenire prin act notarial. Acum in 2019 pot sa anulez actul de renuntare si sa redevin mostenitor? (vezi toată discuția)
Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar ... Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar acesta a decedat pot să-mi cer acum înapoi moștenirea(bineînțeles în termenul de opțiune ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)