avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATEREA SUCCESIUNII SUB BENEFICIU DE INVENTAR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATEREA SUCCESIUNII SUB BENEFICIU DE INVENTAR

Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? Ce presupune o astfel de succesiune? Are relevanta faptul ca au trecut aproape 8 luni de la data survenirii decesului defunctului?
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 10:52, 26 Iulie 2011
Nu dezbaterea, ci acceptarea succesiunii se poate face sub beneficiu de inventar, prin declaratie expresa in forma autentica, la notar, in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la data deschiderii succesiunii.
Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar este avantajoasa pentru succesor, pentru ca acesta raspunde pentru pasivul (datoriile) succesoral numai in limita activului succesoral si numai cu bunurile mostenite.
Problema este ca in cazul dumneavoastra au trecut 8 luni de la data mortii defunctului, fiind depasit termenul de 6 luni. Dupa depasirea termenului de optiune succesorala, acceptarea succesiunii poate fi doar pura si simpla, operand confuziunea patrimoniilor. Adica, in situatia in care datoriile mostenite sunt mai mari decat activul, veti fi nevoit sa platiti din propriul buzunar.
Dezbaterea succesiunii se poate face oricand, fiind imprescriptibila. Totusi, e recomandat ca aceasta sa aiba loc in primii doi ani de la data mortii defunctului, pentru ca ulterior se percepe un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
un major daca are vocatie succesorala poate solicita la un notar dezbaterea succesiunii. dezbaterea nu este sub beneficiu de inventar.
Ulpianus a scris:


Problema este ca in cazul dumneavoastra au trecut 8 luni de la data mortii defunctului, fiind depasit termenul de 6 luni. Dupa depasirea termenului de optiune succesorala, acceptarea succesiunii poate fi doar pura si simpla, operand confuziunea patrimoniilor.


:oops:

:bow:
Acceptarea pura si simpla, acceptarea sub beneficiu de inventar sau renuntarea la mostenire se pot face in termenul de optiune succesorala de 6 luni.
Domnisoara/doamna a spus ca au trecut 8 luni de la deschiderea succesiunii, deci nu mai este posibila acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, ci constatarea acceptarii tacite a succesiunii, care acceptare nu poate fi decat pura si simpla.
Domnule Bordas, in mesajul anterioar n-am spus ca se face acceptarea dupa prescriptia termenului de optiune, ci am zis, citez: "poate fi doar pura si simpla". Am gresit ceva? :D
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Ulpianus, utilizator
si totusi notarul mi-a spus ca pot accepta succesiunea sub beneficiu de inventar si mi-a dat actele necesare....Imi cer scuze pt exprimarea gresita...aveti dreptate nu este DEZBATERE ci ACCEPTARE...si ce sa inteleg ca daca notarul imi face actele in aceste conditii certificatul de mostenitor emis in baza acceptarii succesiunii sub beneficiu de inventar poate fi supus nulitatii?

Alte discuții în legătură

Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Acceptare mostenire tinus tinus buna seara ,se poate afla daca ceilalti mostenitori au acceptat expres mostenirea inauntrul termenului de 6 luni? (vezi toată discuția)