avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune sau mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune sau mostenire?

Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu se face succesiunea nici dupa decesul mamei, dar aceasta lasa mostenire autentica, ce drepturi au copiii? Si ce trebuie sa inteleg prin acceptarea mostenirii sub forma de beneficui de inventar, daca eu vreau sa devin proprietar si nu posesor al bunurilor care raman.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:12, 22 Aprilie 2010
ufff.. v-ati incurcat de tot in termenii juridici.. acceptati pur si simplu mostenirea..sa o acceptati sub beneficiu de inventar presupune sa primiti doar activul ce ramane dupa ce se achita din acesta pasiul (datoriile decedatilor)..si chiar daca nu ati facut pana acum dezbaterea succesorala dupa tata, nici acum nu e tarziu daca faceti dovada ca ati acceptat tacit mostenirea.. asa ca, duceti-va cu incredere la notar..mama nu are cum sa va lase o mostenirea autentica.. nu exista un astfeld e termen.. va lasa mostenire legala sau testamentara
indicat ar fi sa procedati la dezbaterea succesiunii dupa defunctul dvs. tata .
adresati-va unui notar in acest sens .
dezbaterea succesiunii este imprescriptibila , dezavantajul constand in faptul ca, in cazul in care succesiunea nu se dezbate in termen de doi ani de la decesul defunctului, se plateste impozit in cuantum de 2% din valoarea masei succesorale.
buna ziua.
dezbateti succesiunea de pe urma tatalui.
oricum veti avea de platit impozit catre stat in cuantum de 1%, intrucat au trecut mai bine de 2 ani de la data decesului defunctului.
nu mai aveti posibilitatea acceptarii succesiunii sub beneficiu de inventar, intrucat nu mai sunteti in termenul de optiune succesorala.
Mostenire si succesiune sunt sinonime, adica inseamna acelasi lucru.
Nu conteaza daca defunctul lasa sau nu testament, copiii lui sunt mostenitori.
Nu se intelege despre ce e vorba ca doriti sa fiti proprietar nu posesor? De unde v-au venit ideile astea?
Dupa dezbaterea succesiunii, dupa tata, si/sau daca asteptati dupa decesul mamei, dupa amandoi, dvs. si fratele veti fi co-proprietari.

Acceptarea pura si simpla, acceptarea sub beneficiu de inventar sau renuntarea la succesiune se fac in termenul de 6 luni de optiune succesorala, adica in 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului). Acum e prea tarziu sa doriti sa acceptati sub beneficiu de inventar, care nu are legatura cu posesia, ci cu patrimoniile, ale defunctului si ale dvs., nepermitand contopirea acestora - in cazul in care exista datorii ale masei succesorale, sa se plateasca exclusiv din bunurile defunctului.

Multumesc pentru raspuns, este destul de edificator. Intr-un cuvant, am inteles ca de ce fug nu scap, adica de succesiune. Iar tot ce am scris in termeni mai mult sau mai putin de specialitate a fost luat tot din raspunsuri primite pe net, dar interpretate aiurea de mine.As mai avea totusi o intrebare: daca deschide unul din copii actiune in instanta pentru mostenire, pot scapa de costul destul de mare catre notari cu o suma mai mica? Multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Succesiune marin raduti marin raduti tatal sotiei mele a murit acum o luna si se tot spune ca trebuie deschisa succesiunea vreau sa stiu daca trebuie neaaparat pt ca nici sotia si nici cumnatul ... (vezi toată discuția)