avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa-mi spuneti daca la decesul unuia din parinti copiii
isi pastreaza cota parte din partea acestuia fara a deschide succesiune atat timp cat celalalt parinte traieste. Este un subiect sensibil pe care nu-l deschide nimeni.
va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ancfd , utilizator 22:48, 22 Mai 2012
Puteti sa deschideti acum succesiunea dupa parintele decedat sau puteti nsa o faceti dupa moartea celui de al doilea parinte insa daca trece mai mult de doi ani de la decesul primului veti plati impozit de 1% calculat pe bunurile care intra in masa succesorala lasata de defunct.
Alt aspect practic este ca daca doriti sa vindeti ceva sau sa faceti alte operatiuni juridice nu puteti daca nu dezbateti succesiunea fiindca nu exista titlu pe bunurile respective decat prin elibearrea certificatului de mostenitor.
Ca sa fiti titulari ai dreptului de proprietate pe bunuruile lasate de defunct trebuie sa deschideti succesiunea. Sotia are 1/4 si copii impreuna 3/4.
Atentie la termenul de optiune succesoarala de 6 luni de la decesul defunctului.
daca nu se intreprinde nimic in decursul celor 6 luni trece totul la parintele supravietuitor acesta putand dispune de mostenire in favoarea unuia din copii?Nu se pune problema vanzarii,nici nu as vrea sa supar parintele dar as vrea sa stiu daca aceea mica parte se mentine peste ani fara a cere acum ceva?
trebuie să faceți un act de acceptare a moștenirii în cele 6 luni. acest termen este un termen de prescripție a dreptului de opțiune succesorală. act de acceptare succesorală înseamnă dacă locuiți în unul dintre imobile de exemplu, sau vă folosiți de un bun al defunctului, orice faptă pe care o puteți face numai în calitate de moștenitor și care să arate persoanelor care vă cunosc că ați acceptat moștenirea și nimeni să nu vă poate contesta această calitate
Nu pierdeti cota parte din mostenire, insa termenul de optiune succesorala de 6 luni este bine sa l acceptati printr o declaratie expresa de acceptare a succesiunii ca sa nu va conteste nimeni dreptul de mostenitor.
cum se procedeaza pentru depunerea optiunii succesorale,se poate si in alta localitate decat aceea unde este domiciliul parintilor?Sa inteleg ca chiar daca nu depun nimic ,paritele supravietuitor nu devine proprietar pe tot?

Alte discuții în legătură

Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor mmaria2010 mmaria2010 Buna ziua am o intrebare va rog ajutati-ma. In 1987 dupa moartea socrului ,am fost la notar cu sotia defunctului si cu copii lui-este vorba despre bunuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)