daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul de a deschide succesiunea dupa cele 6 luni ?? multumiri
Teoretic va fi strain de succesiune daca nu accepta mostenirea in termen.
Practic, nici notarii nici instanta nu tin cont de asta, mai ales in cazul descendentilor ( cum e fratele dvs., fiul defunctului).
dreptul de a accepta succesiunea se prescrie intr un termen de 6 luni socotit de la desciderea succesiunii.
in cazul in care mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau , din motive de forta majora, instanta judecatoreasca la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cand a luat sfarsit impiedicarea.
Acceptarea unei mosteniri in termenul de 6 luni nu trebuie sa fie numai expresa. Este valabila si o acceptare tacita a mostenirii.
Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Practica judiciara considera a fi fapte de acceptare tacita a mostenirii urmatoarele, enumerate nelimitativ:
- vanzarea sau donatia unor bunuri din mostenire;
- preluarea, detinerea si folosirea unor bunuri succesorale (care prin natura si valoarea lor nu pot fi considerate amintiri de familie);
- faptul mutarii definitive a succesibilului in casa mostenita (nu este un fapt de acceptare tacita a mostenirii faptul mostenitorului de a se muta temporar in imobilul mostenit pentru a asigura pastrarea acestuia in bune conditii sau pentru
a-l feri de distrugere sau furt; de asemenea, nu se va considera a fi o acceptare tacita a mostenirii faptul ca succesibilul care este si coproprietar al defunctului, in calitate, spre exemplu, de sot supravietuitor sau de frate care detinea in indiviziune cu defunctul imobilul urmare a mostenirii parintilor lor; aceste fapte nu sunt considerate fapte de acceptare tacita a mostenirii, intrucat actiunile mostenitorului sunt echivoce, acesta avand dreptul de a folosi si poseda imobilul in virtutea calitatii sale de coproprietar, iar nu de mostenitor);
- demolarea sau edificarea unor constructii pe terenul mostenit sau efectuarea de lucrari care nu sunt determinate de urgenta si, prin urmare, nu pot fi considerate fapte de administrare;
- plata impozitelor (pe cladiri, terenuri, autovehicule) asupra bunurilor mostenite
eu ma ocup de gospadaria parintilor in prezent. trebuie sa deschid succesiune chiar daca fratele nu-si exprima participarea, sau cum pot obtine certificat de mostenitor?
ContSters141818
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Certificatul de mostenitor se elbireaza dupa dezbaterea si finalizarea succesiunii. Se deschide la notarul din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Tb sa aveti certificatul de deces , actele de stare civila din care sa reiasa ca aveti vocatie succesorala (actul dvs de nastere) actele de proprietate ale bunurilor ce intra in masa succesorala si doi martoti care l-au cunoscut pe defunct.
Moștenire
Maria010998
Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)