avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor in strainatate fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor in strainatate fara acordul tatalui rau voitor

Buna ziua. Am 24 de ani si am divortat in mai 2014, atunci am primit hotararea definitiva si irevocabila de divort si bineinteles stabilindu-se custodie comuna pentru fetita noastra de 1 an si 10 luni. in perioada august 2014-septembrie 2014 tatal fiicei mele a luat contact cu ea in parc , el insotit fiind de 2 prieteni;cateodata a vazut o mai mult la insistentele mele. L-am atentionat mereu si i-am amintit de pensie alimentara,insa doar mama lui a trimis 900 ron pentru perioada ianuarie-aprilie 2014. Mentionez ca noi ne-am despartit in fapt in toamna anului 2013 el plecand de acasa fara dorinta de a se mai impaca si fara sa isi doreasca sa vada fetita.Am facut incercari de impacare insa nu s-a interesat nici macar de bunastarea copilei. Pana la decizia divortului am sesizat ca este predispus la violente si am avut probleme cu el , precizand episoadele de violenta fizica. In continuare nu a platit pensie alimentara, nu a intretinut relatia tata-fiica cu Daria ,dar copila nu simte lipsa datorita varstei si atasamentului fata de mine si dedicarii mele si a mamei mele. Am lucrat 3 luni in Anglia in regim de 2 saptamani da, 2saptamani nu. in cele 2 saptamani de pauza am venit in Romania si petreceam timpul cu fiica mea care ramasese in grija bunicii la adresa mea.Acum am reusit sa iau o casa in chirie, am chiria platita pe 6 luni impreuna cu partenerul meu care de asemenea are un copil de 10 ani, considerat de catre Daria ca si fratele ei. Dorim amandoi sa aducem copiii in Anglia unde am luat locuinta, sa ii dam la scoala si gradinita. Toate scolile si gradinitele sunt aproape de casa,zona e linistita si ingrijita. Casa are 3 dormitoare si este spatioasa.Amandoi avem contracte de munca si acte in regula si am platit taxe la statul britanic. Pot intra in posesia alocatiei pt fata cat si a unui buget alocat orelor ei de gradinita deci imi pot intretine foarte bine copilul unde intentionez sa stabilesc noul domiciliu.
Tatal ei in schimb este de rea-credinta si imi adreseaza amenintari telefonice, ridica tonul,are deviari de comportament cand vine vorba sa discutam si mereu spune ca s-a terminat cu semnatura lui pentru a lua fata in UK la scoala. Apoi isi revine si este de acord. In principiu a fost de acord de la inceput si a recunoscut ca ii ofer o educatie si o ingrijire deosebita si merita sa o mutam in UK dar se foloseste cu usurinta de NEGARE atunci cand doreste sa faca raul moral. Eu nu pot sta la nesfarsit in aceasta nesiguranta: pensie neplatita, jigniri, absenta din viata copilului, toane si crize de personalitate si folosirea acestui avantaj de a spune ca nu semneaza fiindca asa vrea el . Tot ceea ce face sau spune nu are nici o legatura cu interesul superior al copilului. Mentionez ca el are drumuri frecvente in UK si unul din motivele divortului a fost si faptul ca pleca des de acasa in aceasta locatie. NU I SE VA REFUZA IN NICI UN FEL DREPTUL LA VIZITA motiv pt care am si cautat o casa cu 3 dormitoare cu posibilitatea de cazare pe perioada vizitelor . Zborul sau calatoria cu masina este posibila si nu costa mult . Care sunt pasii pt a putea lua fata la gradinita in UK ? Ce trebuie sa dovedesc? Pot inlocui acordul/semnatura lui si sa demonstrez ca fata este foarte atasata de noua ei familie si sa o pot lua spre crestere cu noi ? multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
Andaxyz22, utilizator
Adresati-va instantei, aceasta poate trece peste opozitia tatalui, e vorba de interesul superior al copilului. Puteti obtine o ordonanta presedintiala, se obtine mai repede. Nu atacati problema fara a avea angajat un avocat !
Puteti formula o cerere de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti, motivata pe lipsa de interes a tatalui fata de copil.
In ceea ce priveste pensia de intretinere, puteti formula o plangere penala impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, in cazul in care nu a achitat cu rea credinta pensia timp de 3 luni.
multumesc pentru raspunsurile acordate. Sper totusi sa nu dureze o perioada foarte mare de timp, cum de altfel am auzit de 2 ani sau 3 ani.
Procesul dvs. este foarte dificil.
Instanta va trebui sa treaca peste acordul tatalui si nu este deloc usor de facut asa ceva.

Trebuie sa aveti o actiune redactata brici si argumentele sa fie foarte puternice.
Trebuie respectat si dreptul tatalui la legaturi personale cu minorul.

Dupa parerea mea nu este obligatoriu sa fie vorba de custodie exclusiva si tocmai acest lucru va poate spori sansele in instanta.

Pe custodie exclusiva imi vine greu sa cred ca ati obtine castig de cauza.
Asa cum ziceam mai sus, conteaza enorm cat de bine este redactata actiunea si motivarea in drept care este mult mai complicata decat puteti percepe dup[a parerea mea.
Trebuie invocate norme de drept nu numai din codul civil...
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Solicitati stabilirea locuintei in UK, faceti dovada spatiului de locuit care sa asigure conditii optime de trai, de preferat sa aveti un contract pe o durata mai indelungata.

Faceti dovada ca aveti un loc de munca stabil, aratati ca ati inscris copilul la o gradinita si cursurile urmate, programul acesteia (pt ca dvs sunteti la serviciu si cineva trebuie sa supravegheze copilul), dovada ajutorului din partea statului britanic ( scutiri de taxe).

Cererea o depuneti atat in procedura obisnuita cat si pe calea ordonantei ppresedintiale.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna alinaandreea29 alinaandreea29 instanta a stabilit ca exercitarea drepturilor parintesti sa fie facuta de ambii parinti dar copilul sa locuiasca la domiciliul mamei.La data pronuntarii ... (vezi toată discuția)
Trecerea frontierei alexa_sidorencu alexa_sidorencu Am o curiozitate,am vazut procese in care s-a admis domiciliul copilului la o adresa din afara tarii,autoritate parinteasca exercitata in comun,cum poate ... (vezi toată discuția)
Domiciliul minorului in alta tara fara consimtamantul tatalui mioara2012 mioara2012 Buna seara. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am divortat in urma cu aproape 3 ani, iar minorul are domiciliul stabilit la mama, ... (vezi toată discuția)