Buna ziua.
As vrea sa stiu daca pentru un bun imobil dobandit inaintea casatoriei de sotie, este obligatorie (sau recomandata) modificarea numelui proprietarului in cartea funciara. Sotia dupa casatorie a luat numele sotului. In cazul in care sotia, proprietar, ar vrea sa vanda bunul imobil, ar avea probleme, sau e suficienta doar prezentarea certificatului de casatorie pentru stabilirea legaturii intre numele din actul de proprietate si numele actual. Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Nu este necesar si nici indicat dpdv juridic.
Daca doreste sa vanda, prezinta notarului CI si certificatul de nastere si cel de casatorie, pentru a dovedi ca este aceeasi persoana.
Parerea mea este ca trebuie. In art.19 al.(1) din legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare la lit B se prevede ca in partea a doua a cartii funciare se inscriu si modificarile facute numelui.
Deci ar trebui sa va prezentati la CF cu certificatul de casatorie pt. a se opera modificarea intervenita.
Ceea ce trebuie sa cereti dvs se cheama... "Notarea schimbării numelui proprietarului în baza certificatului de căsătorie".
Nu este obligatorie aceasta notare.
Daca e recomandabil sau nu? Daca e sa ne intereseze soarta acelui imobil ca bun propriu eu as prefera sa-l las pe numele dinainte de casatorie. Am intalnit o situtie cand la intocmirea certificatului de mostenitor , notarul din neatentie sau din prostie, a transformat un imobil bun propriu in bun comun... pe baza de numelui comun al sotilor... (ma rog problema s-a remediat, dar cu mult deranj)
Daca ne intereseaza ca datele din CF sa fie la zi, asa cum mentiona si dna av. Liliana mai sus, va costa 60 RON sa efectuati acesta notare.
N-a vazut in titlu ca erau nume diferite? Ca indiferent de ce nume sunt in CF, se ia dupa titlu daca e comun sau nu...
Asa, eu cu sotu' ar trebui sa avem numai bunuri proprii... pentru ca avem nume diferite!! =D>
Eu sustin ca este indicat sa fie datele actualizate... in toate cazurile! Ca e mai usor sa dovedesti diverse... ca avocat!
Ca nu e musai, in cazul de fata, asa e! M-a uimit colegul care spunea insa ca nu e indicat!