avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

O persoana , administrator si asociat al unei firme , (firma nu a avut activitate in ultimii 10 ani ) este coasigurat al sotiei sale .
Societatea va incepe activitatea din 01.04.2015 , cu un salariat angajat cu CIM .
Administratorul poate sa ramana in continuare coasigurat al sotiei ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:14, 1 Aprilie 2015
Atata timp cat nu realizeaza venituri, poate ramane coasigurat al sotiei.
buna ziua .am o angajata care este gravida din luna mai o sa intre in postnatal,eu sa ii platesc in continuare salariu???cum o sa recuperez bani de la casa de asigurari?
1. - Pe perioada de concediu de maternitate (126n de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) salariata va aduce certificatele medicale, dvs. calclati indemnizatia cuvenita si o platiti si apoi recuperati intreaga suma de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Pentru recuperarea banilor intrebati pe contabilul firmei care stie cum se procedeaza.
- Puteti citi si OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si Normele de aplicare a ei.

2. - Cand va intra in concediu crestere copil (CCC), pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului, ii veti suspenda contractul individual de munca (CIM) iar indemnizatia va fi platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Puteti citi si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pentru recuperarea sumelor de la C.A.S.

OUG nr. 158/2005:
Art. 38

(1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plãtesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se reţin de cãtre plãtitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivã.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
Art. 77

(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depãşesc obligaţia lunarã de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurãri de sãnãtate solicitarea scrisã conform modelului prevãzut în anexa nr. 12, la care se ataşeazã Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevãzut în anexa nr. 18, precum şi, dupã caz, dovada achitãrii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioarã pentru care se solicitã restituirea.
(3) Cererea va fi analizatã de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurãri de sãnãtate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupã caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit sã exercite viza CFP.
(4) Referatul prevãzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economicã, va fi supus aprobãrii preşedintelui-director general, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de platã, ordinul de platã, borderoul ordinelor de platã prevãzut în anexa nr. 14 sau, dupã caz, comunicarea de respingere a plãţii prevãzutã în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurãri de sãnãtate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plãţii.
(6) Dupã efectuarea plãţii, dosarul se arhiveazã la compartimentul de specialitate.

Vedeti si acest articol
www.avocatnet.ro/content/art...


Documente necesare pentru decontarea sumelor reprezentând indemnizaţiile plătite asiguraţilor din FNUASS
1. adresa de solicitare (anexa 2 - pentru cereri de solicitare dupa data de 01.01.2011)
2. situaţia defalcată pe luni la adresa de solicitare
3. declaraţiile 112 depuse şi înregistrate la ANAF (centralizator şi confirmarea că nu există erori de validare ) cuprinzând secţiunile C2(anexa 1.1) şi D(anexa 1.2) pentru luna de încasare.
4. certificatul medical (exemplarul 2 - de culoare roz ), precum şi copie conform cu originalul după certificatul medical iniţial
5. nota de calcul cu stabilirea bazei de calcul
6. centralizator concedii medicale
7. extras de cont
8. certificat fiscal
9. dosar de încopciat cu şina
va multumesc.in cat timp o sa primesc decontarea sumelor platite???

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si post natal andreea2creazy andreea2creazy buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza concediul prenatal avand salariul brut munimulm pe economie eu am intrat in concediu din octombrie 2014 si am ... (vezi toată discuția)
Cuantum concediu medical Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua, in data de 06.04.2015 am nascut si am intrat in cele 126 zile de concediu. Am avut salariul brut pe cartea 2000 lei . Csuma trebuia sa incasez ca ... (vezi toată discuția)