avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societate prejudiciata radiata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societate prejudiciata radiata

Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a fost devalizata si falimentata.
Un actionar minoritar al societatii X a adus la cunostinta judecatorului sindic ca:
-pe rolul instantei se afla un proces prin care se cere tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii X
-parchetul a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii X prin savarsirea unor infractiuni.
Actionarul minoritar a mai cerut constituirea societatii X ca parte civila in procesul penal si ca inchiderea procedurii sa se faca doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in procesele in care este parte prejudiciata societatea X.
Lichidatorul, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului X deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative.
Judecatorul sindic admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.
Pe urma organele de procuratura l-au trimis in judecata pe administratorul societatii X, parte vatamata fiind societatea X.
Dar societatea X nu mai exista, ea a fost radiata din registrul comertului.
1)Ce se intampla cu cele 2 procese, civil si penal in urma radierii societatii X din Registrul comertului ?
2)Exista vreo modalitate prin care actionarii minoritari ai societatii isi pot recupera prejudiciul produs de administratorul infractor?
(in paranteza doresc sa spun ca Daca judecatorul sindic si lichidatorul ar fi tinut seama de solicitarea actionarului minoritar, societatea X s-ar fi constituit parte civila in procesul penal, ar fi suspendat procedura de insolventa pana dupa solutionarea procesului penal si repararea prejudiciului produs societatii prin infractiuni, ar fi reluat procedura insolventei, ar fi achitat datoriile societatii ( care erau mici comparativ cu prejudiciul produs), iar suma ramasa ar fi fost impartita actionrilor, proportional cu nr. de actiuni detinute de fiecare.)
Va multumesc anticipat pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa inchiderea procedurii rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a ... (vezi toată discuția)
Executare silita in cazul unei societati comerciale radiate rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a ... (vezi toată discuția)