avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somajul proaspetilor absolventi care au fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somajul proaspetilor absolventi care au fost disponibilizati

Buna ziua!

Ma bucur mult ca am descoperit acest site si sper sa ma lamuresc cat mai repede.

Am absolvit facultatea pe 22.06.2009 si am fost disponibilizata ( de la locul de munca ) pe data de 23.05.2009.
Licenta o am pe 2.07.2009.
Cum sa fac pentru a beneficia de somaj? Am inteles ca anii de studiu se considera vechime in munca. Atunci prestatia mea de la locul de munca nu se adauga si ea la aceasta vechime? Am cumva mai multe modalitati de obtine somajul? Adica de pe urma locului de munca sau de pe urma finalizarii studiilor? Si as vrea sa stiu cum se calculeaza somajul sau este unul standard ptr toata lumea.

Va multumesc anticipat si as vrea sa intelegeti nerabdarea mea.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 1 Iulie 2009
Buna seara. Aveti doua optiuni.
1. Fie beneficiati de indemnizatie de somaj ca somer provenit in munca.
Pentru aceasta trebuie sa aveti minim 12 luni cotizate din cele 24 luni anterioare depunerii dosarului pentru indemnizatie de somaj si angajatorul sa va fi desfacut contractul pentru motive neimputabile salariatului

In acest caz, cuantumul si durata indemnizatiei se vor acorda astfel:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Acest an, veti beneficia in plus de 3 luni de indemnizatie fata de ce am scris mai sus.
2. Beneficiati de indemnizatie ca somer asimilat, absolvent.
Pentru aceasta, va trebui ca in termen de maxim 60 de zile de la absolvire sa va inscrieti la AJOFM ca persoana in cautarea unui loc de munca. Dupa trecerea celor 60 de zile, daca nu va incadrati in aceasta perioada, veti putea depune dosarul pentru indemnizatie de somaj.
In acest caz, veti beneficia de:
Art. 40. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) pe o perioadă de 6 luni şi este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizaţia de şomaj prevăzută la alin. (1) se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
La care, ca si mai sus, anul acesta se acorda in plus 3 luni ( deci 9 luni in total)
Daca aveti stagiu necesar de cotizare e bine sa observati ca este mai avantajoasa suma acordata pentru someri proveniti din munca !
Va multumesc pentru raspuns.

Va rog mult de tot sa ma mai lamuriti intr-o privinta..
Pe data de 22.06.2009 ITM a emis la cererea mea o adeverinta de vechime la acea societate si data incetarii activitatii este de 23.05.2009... As vrea sa stiu daca exista o perioada limita de depunere a dosarului de somaj si de cand incepe aceasta sa curga.... Va multumesc!
1. Daca actele pentru a beneficia de somaj sunt depuse in termen de 30 de zile de la data incetarii c.i.m., atunci indemnizatia se plateste de la data incetarii c.i.m.
2. Daca actele se depun dupa acest termen, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia se plateste de ladata depunerii cererii.
Va multumesc foarte mult.
Sa aveti o zi frumoasa. :)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru un fost student sitmar sitmar Buna ziua, Cu deosebit respect va rog sa-mi comunicati un raspuns pentru urmatoarea situatie: Un student retras de la facultate(absolvent de liceu 2009) are ... (vezi toată discuția)
Somaj andra p. andra p. Daca lucrez din aprilie 2008 cu carte de munca, dupa cat timp am dreptul la ajut. de somaj, din aprilie 2009 ? Daca as fi in somaj de la 1 ian., as lua vreun ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? alina84mrc alina84mrc buna ziua! imi puteti spune daca o pers de 54 de ani,a lucrat fix 12 luni poate beneficia de somaj? pe ce perioada si daca in timpul somajului ii merge ... (vezi toată discuția)