avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia Locala ... sau Rutiera Romana

Am gasit un comentariu interesant:

Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ? Si daca nu opresti....?
Cei de la politia de frontiera mai fac semne si acestia (desi nu esti in punct de frontiera-vamal) ci pe drum national sau european ce faci opresti ?
Daca citesti cu atentie legile, multi au \"dreptul\" sa te opreasca, dar numai politistii de la circulatie te pot sanctiona ca nu ai oprit.
Deci.......daca esti gutufan si ai oprit, te mai mananca undeva si le dai si actele......sa nu fi mirat daca ti-o iei.
Si inca ceva, din ce stiu \"localii\" nu au voie sa-ti ridice nici masina fara un politist de la rutiera langa ei (care sa ateste ca intradevar ai incurcat circulatia).


Deci pe laga intrebarile / afirmatiile de mai sus cine are dreptul sa ne opreasca in trafic ?

(Am inteles din studiul legilor Politiei Locale ca au voie sa ne opreasca doar pe stationare/ oprire acces interzis sau depasire tonaj dar nu au voie sa ne sanctioneze pentru alte incalcari ale legii.)

Avem dreptul sa legitimam politistul care ne opreste si daca nu e de la rutiera putem pleca linistiti ?


Art. 2. - Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale In cazul In care constata Incalcari ale acestora.



Art. 29. - (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara In conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.


(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale Indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza In imediata apropiere a unitatilor de Invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.



(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.



(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera






Cineva are alta parere:


Nici macar politia rutiera nu are dreptul sa te opreasca in trafic fiindca asa i-a recomandat horoscopul.Trebuie sa fie indeplinite cateva conditii,de genul:
-ordin de servici de genul:" agent Icsulescu face control in trafic in data de xx august 2013,pe drumul judetean 111D la km 23+400,intre orele xx-yy"(sau in localitatea X strada Y);
-cand constata o contraventie/infractiune-o aripa lovita,un far spart,fara centura,etc;
-cand primeste informatia ca o masina de anumita culoare a participat la savarsirea unei infractiuni;
si altele de genul acesta.
Nici macar poltia paza si ordine nu te poate opri sa te legitimeze ca pieton fara motiv intemeiat.Nu se exista teoretic sa te legitimeze aiurea.Legea exista,ca nu e cunoscuta e alta mancare de peste.Sunt politisti aici ,sa spuna daca mint!La fel e si la rutiera,trebuie motiv intemeiat sa te opreasca.
Deci politia locala nu are dreptul sa te opreasca in trafic(exceptie control mixt) fara sa fi facut ceva,doar sa demonstreze cine-s ei.
Cum bine a citat cineva mai sus,au obligatia sa constate contraventii,nu dreptul sa controleze traficul.


Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
icoman, utilizator
Orice reprezentant al politiei care se legitimeaza detine autoritatea sa verifice in trafic
Politia Rutiera.
Art. 7
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
..............................................................................................................................................................
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
i) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule;
j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală;
k) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap;
.............................................................................................................................................................
Astfel, daca legiutorul ar fi vrut sa dea competenta de oprire a autoturismelor, politistilor locali, in general, in trafic, nu ar mai fi statuat prevederile art.7, respectiv lit. ,,i,, si ,,j,,, din care rezulta, cand au dreptul sa efectueze, semnale de oprire.
Cu privire la enuntul art.7 lit. ,,h,,, ,,.....accesul interzis,,, nu se refera la o strada cu ,,sens unic,,, ci la anumite zone, unde accesul, este interzis total, si atunci bineinteles, pot aplica sanctiuni, iar faptul ca, ,,stationam,,, dupa cum rezulta din raspunsul pe care l-am primit in scris, nu reprezinta ,,dovada,, ca, am incalcat vreo prevedere legala.
De asemenea ca, nu respecta Decizia nr. 11/2017, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care printre altele, arata faptul ca, Potrivit art. 109 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.
Pag.1/3
Extrase din motivare:
53.În acest context este importantă clarificarea noțiunii de „polițist rutier”, sens în care se evidențiază dispozițiile art. 177 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, potrivit cărora „Polițiștii rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a Inspectorului General al Inspectoratului General al Poliței Române”.
,,54. În concret, norma legală indicată instituie îndeplinirea cumulativă a două condiții pentru calitatea de polițist rutier, și anume, pe de o parte, să fie ofițer sau agent de poliție specializat, iar, pe de altă parte, să fie desemnat prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliței Române.
55. Dacă prima condiție ar putea fi considerată ca fiind îndeplinită de un polițist local, prin prisma prevederilor art. 18 alin. (1) și (2) din Legea nr. 155/2010, potrivit cărora polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere sunt obligați să urmeze un program de formare inițială organizat într-o instituție de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cea de-a doua condiție rămâne neîndeplinită.
56.În concluzie, nu se poate pune semnul egalității între polițistul rutier și polițistul local, competențele acestuia din urmă în domeniul circulației pe drumurile publice fiind limitate și expres prevăzute de lege.
Politistul rutier poate sa te opreasca in trafic, bineinteles, dar pentru atributiile inscrise in legea 155/2010:
Art. 7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice;
...........................................................
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;
i) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule;
j) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala;
k) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap;
................................................................
Prin urmare iti poate cere actele pentru identificare si completare a PV de contraventie, daca ai savirsit astfel de abateri.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
latka, utilizator
Daca ne referim la o.u.g.195, localii nu au dreptul sa aplice sanctiuni in baza acesteti ordonante.Legiutorul, prin art.7, din Leg.155/2010, da dreptul localilor sa aplice anumite sanctiuni, dar nu la o.u.g.195...Primarii, prin consiliile locale/generale, trebuiau sa emita niste hotarari, in care politistii sa aplice, aceleasi sanctiuni pentru aceleasi contraventii(ca valoare) din o.u.g.195, exceptand punctele de penalizare...atunci era legal...oricum, localii nu au voie sa opreasca decat, biciclisti, carute, mopede si autovehicule, care depasesc tonajul...
ART. 182 (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza si in conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situatii care pun in pericol siguranta circulatiei".

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”.
Art. 2. - Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale In cazul In care constata Incalcari ale acestora.

Art. 29. - (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara In conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.
(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.
,,Politistul rutier poate sa te opreasca in trafic, bineinteles, dar pentru atributiile inscrise in legea 155/2010???!!!...Care politist rutier???!!!...Singurul ,,politist rutier,,, este cel din cadrul M.A.I....

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu metulica metulica as vrea sa stiu daca politia locala poate aplica sanctiuni pentru oprire interzisa iar ca motivare pe pv de contraventie scriu ,,conf OUG 195/2002 PRECIZEZ ca ... (vezi toată discuția)
Politie locala Tonyde Tonyde Salutare! Am vazut zilele trecute politisti locali (fosti gardieni publici) oprid in trafic soferi care tocmai veneau de pe \\"sens interzis\\". Eu stiam ca ... (vezi toată discuția)