Buna ziua,
Va rog, in masura in care este posibil, sa-mi oferiti cateva pareri privind urmatoarea speta.
Sunt producator agricol de aproximativ 20 ani, persoana fizica.
In urma cu 2 ani, am accesat Masura 141, prin care se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro/an/ferma de semi – subzistenta.
Una dintre conditii pentru a putea accesa aceasta Masura, era sa devin PFA in cazul in care proiectul este eligibil, lucru care s-a si intamplat.
Intotdeauna am comercializat produsele agricole produse in gospodaria proprie pe baza CERTIFICATULUI DE PRODUCATOR, document ce nu mai este disponibil.
In prezent, prin aprobarea Legii 145/2014, (pentru sprijinirea producatorilor agricoli!!!) se elibereaza Atestatele de Producator si respectiv Carnele de Comercializare. In urma prezentarii la Primarie, mi s-a refuzat eliberarea acestor documente care sa-mi ateste calitatea de PRODUCATOR AGRICOL si sa-mi confere drept de comercializare a produselor agricole obtinute ca pana acum, pe motiv ca sunt PFA si ca aceste noi atestate se elibereaza doar persoanelor fizice. Solutia data de ei este sa-mi cumpar casa de marcat. Si atunci, care mai este diferenta dintre mine, producatorul agricol, si bisnitar?
Mai mult decat atat, in OG 28/1999 Rep., art. 2, lit. a se prevede exceptia de la obligaţia să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, in cadrul: a) comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate;
Acum ma vad nevoit sa renunt la statutul de PFA, sa renunt la Masura 141 doar pentru a putea sa obtin documentele care sa-mi ateste calitatea de producator si sa pot sa-mi vand marfa.
Va multumesc pentru atentia acordata, si astept cu interes parerile d-voastra privind interpretarea si implementarea legii mentionate anterior.