sebdea a scris:
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru timpul acordat citirii si explicatiei oferite. Urmand firul logicii celor spuse de dvs. ar trebui sa fiu la curent cu toate normele interne ale bancii de la care am credit. Ba mai mult, se pare ca, banca poate oricand, fara o consultare prealabila sa decida ce vrea, sa aplice ce taxe si comisioane doreste amenintandu-ma ca daca nu sunt de acord, poate cere restituirea creditului in avans.
Nu. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 50/2010, taxele si comisioanele nu pot fi schimbate pe parcursul derularii contractului de credit.
Ale cui regulamente? Ale bancii? Din moment ce nu sunt trecute in contract, niciun in vreun act aditional la contract, inseamna ca sunt regulamente interne ale bancii. De cand e problema mea?
Conform prevederilor art. 15 din Hotararea Guvernului nr 802 din 13 septembrie 1999 (il puteti gasi aici
[ link extern ] :
Art. 15 - (1) Toate avizele de garanţie expiră după trecerea unui termen de 5 ani de la data înscrierii, cu excepţia cazului în care o prelungire a avizului de garanţie este înscrisă înainte de expirare.
Pe de alta parte, conform art. 2413 Cod Civil:
ART. 2413
Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare
(1) Înregistrarea operaţiunilor privind ipotecile mobiliare, a operaţiunilor asimilate acestora, precum şi a altor drepturi prevăzute de lege se efectuează numai în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Organizarea şi funcţionarea arhivei se reglementează prin lege specială.
Dar si:
ART. 2342
Concursul cauzelor de preferinţă
(1) În caz de concurs între privilegii sau între acestea şi ipoteci, creanţele se satisfac în ordinea următoare:
1. creanţele privilegiate asupra unor bunuri mobile, prevăzute la art. 2.339;
2. creanţele garantate cu ipotecă sau gaj.
(2) Creditorul care beneficiază de un privilegiu special este preferat titularului unei ipoteci mobiliare perfecte dacă îşi înscrie privilegiul la arhivă înainte ca ipoteca să fi devenit perfectă. Tot astfel, creditorul privilegiat este preferat titularului unei ipoteci imobiliare dacă îşi înscrie privilegiul în cartea funciară mai înainte ca ipoteca să fi fost înscrisă.
In concluzie, in cazul in care dumneavoastra nu va platiti ratele la banca, pe baza avizului inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare banca are dreptul sa se indrepte impotriva veniturilor dumneavoastra din conturile bancare.
De asemenea, in cazul in care, ipotetic, dumneavoastra nu va platiti taxa, avizul nu se prelungeste, intre timp apare un alt creditor cu ipoteca mobiliara inscrisa in Arhiva Electronica - Banca la care aveti creditul nemaiavand avizul inscris in Arhiva activ - si se ajunge la executare silita, cel de-al doilea va avea prioritate... (prioritatea este in functie de ordinea inscrierii ipotecilor in Arhiva Electronica).
Sper ca am lamurit mai mult situatia.