Buna seara Stimati avocati ,
Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la o problema legata de doua situatii in care ma aflu eu si sotul meu :
Atat eu cat si sotul meu suntem in situatia de a opta pentru pensionare anticipata partiala .
Sotul meu , inginer in varsta de 60 ani , este fara ocupatie nemaigasind un loc de munca in orasul in care locuim. El are o vechime in munca de 34 ani. Pentru a atinge pragul de 35 ani vechime ( sau cotizatii ?!) , se poate considera un an in care am plati la Casa de pensii asigurarea aferenta , de exemplu pentru salariu minim ?
Eu am 57 ani si am cotizat la Casa de pensii timp de 7 ani o cotizatie aferenta salariului minim (in aceasta perioada de 7 ani ,timp de 3ani si 7 luni al lucrat in Italia cu contact legal , cu plata taxelor aferente pentru pensie catre statul
italian ).
As putea fi iesi la pensie cu o pensie anticipata partiala in momentul de fata ?
Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
-Sotul:
Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 45% daca indeplineste conditia de stagiu de 35 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
In conditia de stagiu(35 de ani0intra si contractual de asigurare.
-Sotia;
Precizati,luna si anul nasterii.
Buna seara ,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra.
Eu sunt nascuta pe 25 aprilie 1958 si lucrez din octombrie 1982.
Cu stima ,
Viorica Dumitrescu
Conditii de indeplinit;
-Pentru limita de varsta:
Varsta 61 de ani si 1 luna
Stagiu 15 ani
-Pentru pensie anticipata:
Varsta 56 de ani si 1 luna
Stagiu de 39 de ani si 1 luna,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
-Pentru pensie anticipata partiala:
Varsta 56 de ani si 1 luna
Stagiu 31 de ani si 1 luna,fara stagiul asimilat.
In conditia de stagiu intra stagiul din Romania + cel din Italia.
Buna seara Domnul Carp ,
Va multumesc mult pentru precizari .
Va rog sa fiti amabil sa ma mai ajutati cu o clarificare referitoare la o problema legata de cele prezenate.
Pentru pensionare anticipata partiala procentul de 45% se aplica indiferent de anii pe care ii mai ai pana la pensionarea la limita de varsta sau scade progresiv?
Adica ,de exemplu , daca sotul mai are 5 ani pana la limita de varsta , daca ar mai lucra 2 ani procentul de penalizare de 45% ar scadea ?
Daca acum este de 45% daca ar mai lucra un an ar fi de 40%, doi ani de 35% ...s.a.m.d. ?
Va rog , este foarte important sa cunoastem ce prevede legea in acest sens.
Cu stima ,
Pensionare
ContSters341686
Buna ziua;
Sunt nascuta in luna februarie 1959 si am o vechime in campul muncii de 35 de ani si 8 luni vechime neintrerupta in conditii normale de munca si 1 ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare
BADNIC4
Buna ziua,parintii mei au stagiu de cotizare pt pensie complet,respectiv mama nascuta in 17.8.1960-35 ani si 4 luni cotizatie si 3 ani si 6 luni grupa a.2.a ... (vezi toată discuția)