Totul a inceput cu primirea unei instiintari pentru ridicarea corespondentei de la Parchetul de pe langa Judecatorie, in legatura actele aferente dosarului nr..xxxxx.
M-am speriat rau, ce dracu e asta? Nu am facut nimic.
Ma duc sa ridic plicul si constat ca incepand din 2012 sunt cercetat penal, prin autosesizarea politiei, ca fiind complice la infractiunea de oferire, distribuire, detinere sau depozitare ori transport, in scopul distribuirii de marfuri-pirat, precum si detinerea acestora in scopul utilizarii prin comunicare publica la punctele de lucru ale persoanelor juridice, prev. de art. 26, cod penal 1969 rap. la art. 139 (cu un 6 sus!), al.2, lg. 8/1996. Pana aici nu are cum sa fie vorba de nici un punct de lucru și nici de o persoana juridica!
O alta persoana este acuzata, in acelasi dosar, ca fiind capul infractiunii.
Despre ce e vorba? Persoana cealalta-,,capul infractiunii,,- nu stiu cum sa-i zic- a postat un anunt de comercializare lucrari-redactare lucrari de diploma, doctorate etc., precum si adresa de internet a unui site specializat, facut in acelasi scop, pe site-ul tocmai.ro , utilizand ip-ul calculatorului meu. Politia a solicitat site-ului tocmai.ro ip de la care s-a postat anuntul si acestia au furnizat ip-ul meu. In continuare politia a cerut adresa ip-ului, la ora urcarii pe siteul tocmai.ro, la furnizorul meu de internet, care le-a dat adresa mea. Considerand ca probele sunt suficiente, Parchetul a solicitat in ianuarie 2014, Judecatoriei, efectuarea unei perchezitii domiciliare la adresele celor implicati, deci si mie. Perchezitia a fost respinsa! Ulterior procurorul a clasat dosarul pe motivul ca probatoriul nu a demonstrat comiterea obiectiva a infractiunilor de comercializare, ci de redactare, care nu este incriminata de lege.
Desi, aceasta clasare ar trebui sa ma bucure, aceasta nu imi satisface orgoliul si simtul dreptatii, fiind in continuare contrariat și maxim surprins de aceasta grava eroare. De ce?
Nu o cunosc pe cealaltă persoana - ,, capul infractiunii,, - , nu stiu cum sa-i zic altfel, nu am avut nici un contact cu aceasta, deci nu am cum sa fiu complicele ei.
Nu am postat un anunt de acest gen de la calculatorul meu si nimeni nu a avut acces la calculator, fiind calculatorul personal de acasa.
Desi stiam ca ip-urile pot fi insusite fraudulos pentru comiterea de infractiuni, am consultat un specialist pentru a-mi afirma si intari banuielile, expunandu-i situatia prezentata. Acesta a confirmat ca ip-ul, chiar si variabil, poate fi insusit fraudulos si folosit in scop infractional.
De ce politia a dat dovata de incompetenta, considerand ca furnizarea ip-ului e o proba suficienta pentru a identifica infractorul, fie el si complice? Astfel de fapte, infractiuni informatice, sunt cercetate de orice politist, care se ocupa de hotii de buzunare? Eu stiu ca exista o specializare a politie - infractiunile economice ar trebui cercetate de politisti specialisti in asa ceva, cele informatice la fel...Nu poti sa acuzi de complicitate si sa dispui perchezitii domiciliare la persoane complet nevinovate! Ma gandesc: ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost vorba de pedofilie, prostitutie, droguri etc. Efectiv pot distruge o persoana, familie - nu se poate asa ceva! De aceea, chiar daca dosarul a fost clasat pe cu totul alte motive (nu e comercializare e redactare!), eu tot raman cu onoare patata de a fi considerat complice la o infractiune. In principiu, as prefera o varianta simpla, fara a da pe nimeni in judecata, ci doar de a depune un document la acel dosar (banuiesc arhivate) in care sa-mi exprim pozitia enuntata mai sus. Ce pot face in acest sens, pentru a restaura situatia si a stabili adevarul? Tin sa amintesc ca mai am vreo 15 zile in care pot formula plangere procurorului, daca nu sunt multumit de solutia dosarului! Ințelegeti- eu nu am de ce sa nu fiu nemultumit sau multumit de solutia de clasare a dosarului- EU nu am ce cauta in acest dosar!!! Multumesc!
La sfarsitul ordonantei de clasare scrie asa:
,, Pentru aceste considerente, se va dispune clasare cauzei in tem. art. 315, al. 1, lit. b, NCPP, art. 314, al. 1, lit. a, NCPP, rap. la art. 16, al. 1, lit. b, teza I, NCPP.
DISPUN:
1. se refera la persoana, suspecta, ,,tutorele, infractiunii.
2. se refera la mine si scrie: Clasarea causei fata de suspectul NUMELE MEU, adresa...., cercetat pentru savarsirea de complicitate la infractiunea de oferirea, distribuirea, detinerea sau depozitarea ori transportul de marfuri pirat in scopul distribuirii, prev de art. 48, al. 1, NCP, rap la art. 139 (la a 6-a, nu am cum sa scriu altfel!), al. 2, lg. 8/1996 cu aplic. art. 5, al. 1, NCP, deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala.
3. ceva legat de cheltuieli judiciare
4. comunicarea ordonantei de clasare ....
Ma afecteaza chiar si temeiul asta (lit. b teza I, art. 16 cpp), pentru ca sunt invinovatit pe nedrept, puteam sa fiu perchezitionat la domiciliu din aceasta cauza sau putea fi vorba de o infractiune mult mai grava (infractiuni informatice gen prostitutie, pedofilie, proxenetism, droguri etc), care ar fi putut avea urmari foarte grave asupra mea si a familiei mele.
As dori sa-mi spuneti cum se procedeaza pentru a face aceasta plangere - e un formular tipizat? Unde o depun? Nu stiu, alte indicatii?
Persoana cealalta-,,capul infractiunii,,- nu stiu cum sa-i zic- a postat un anunt de comercializare lucrari-redactare lucrari de diploma, doctorate etc., precum si adresa de internet a unui site specializat, facut in acelasi scop, pe site-ul tocmai.ro , utilizand ip-ul calculatorului meu. Politia a solicitat site-ului tocmai.ro ip de la care s-a postat anuntul si acestia au furnizat ip-ul meu. In continuare politia a cerut adresa ip-ului, la ora urcarii pe siteul tocmai.ro, la furnizorul meu de internet, care le-a dat adresa mea.
Nu exista ip personal in retelele de internet cu ip dinamic, acestea se schimba mereu intre utilizatorii acelei retele de internet.
Exista un standard vechi numit IPv4 ( [ link extern ] )
insa din cauza inmultirii numarului de utilizatori nu mai sunt adrese suficiente pentru acestia.
Pentru a depasi acest neajuns furnizorii de internet au gasit solutia de aloca aleator unui utilizator activ ip-ul unui alt utilizator inactiv.
Puteti avea un ip personal doar daca solicitati furnizorului de internet contracost un IP static.
Exista o adevarata manie la noi de a utiliza programe soft piratate care genereaza o serie de probleme nu doar de incalcare a proprietati intelectuale ci control de la distanta a calculatorului etc.
Ce este de fapt un soft piratat.
Este acel soft care a fost modificat de catre infractorul cibernetic, in sensul de a scoate elementele care impiedica folosirea softului si a introduce una alta prin el.
Se estimeaza ca in Romania peste 60% din utilizatori folosesc soft piratat.
Exista alternative la softurile piratate dar Romanii fuduli se feresc de ele.
Din intamplare stiu destul de multe lucruri despre aceste alternative.
Am o colaborare cu firma ce le dezvolta.
Interventie moderator: editare link-uri, art.2.9 din regulamentul de forum