avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... DECIZIA CURTII DE APEL, pt recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

DECIZIA CURTII DE APEL, pt recalculare pensie

Asupra recursului de fata,

Prin sentinta civila nr .117/15.01.2009 a Tribunalului Dolj, a fost admisa contestatia formulata si precizata privind pe contestatorul ICU ION, an contradictoriu cu intimata CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ.
A fost anulata decizia nr.237335/26.08.2002 emisa de CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ.
A fost obligata intimata sa revizuiasca drepturile de pensie ale contestatorului cu luarea an calcul a adeverentelor nr.147/11.05.2007.148/11.05.2007 si 211/30.07.2007 ancepand cu data de 08.08.2007 si sa-i plateasca diferentele de drepturi cuvenite .
A fost obligata intimata catre contestator la 300 lei cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta ,prima instanta a retinut ca, an anul 2002 ,contestatorul ICU ION s-a pensionat pentru limita de varsta,beneficiind de recalcularea pensiei an baza Legii 19/2000 an etapa iunie 2005.
An perioada 01.06.1967-31.12.1999 a lucrat la SC AGROFRUCT SA Motatei si a beneficiat de adaosuri procentuale din salariu acordate pentru depasirea sarcinilor si indicatorilor, precum si de un spor de vechime procentual asa cum rezulta din adeverintele 147/2007,148/2007 si 211/2007.
Aceste adeverinte au fost depuse la intimata care desi a avut caracter permanent ,erau evidentiate an statele de plata,iar societatea angajatoare a calculat si virat CAS,i-a refuzat recalcularea pensiei.
Instanta a constatat ca actiunea formulata de contestator este antemeiata antrucat aceste venituri nu i-au fost luate an calcul la pensie.
Dispozitiile art.164 alin.3 din Legea 19/2000 reglementeaza luarea an calcul la determinarea punctajelor anuale ,pe langa salariu si a sporurilor cu caracter permanent asa cum sant anregistrate an carnetul de munca sau sant dovedite cu adeverinte eliberate de unitati.
Legea pensiilor nu stabileste obligatia ca adeverinta sa fie certificata de catre ARHIVELE NATIONALE ,motiv pentru care instanta urmeaza sa respinga apararea intimatei.
Ampotriva acestei sentinte a declarat recurs an termen legal si motivat CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ, antemeiat pe dispozitile art.299-316 C.pr.civ.,aratand an esenta ca, decizia trebuia contestata an termenul de 45 zile precizat de art.87 din Legea nr.19/2000.
Ca adeverintele nr.147/2007 , 148/2007 si 211/2007 nu pot face obiectul recalculari deciziei nr.237335/26.08.2002 sau deciziei nr.237335/31.05.2007 , emisa ulterior antrucat aceste adeverinte au fost emise an anul 2007 si depuse la dosarul de pensie prin cererea nr .20585/08.08.2007 ,dupa data emiteri acestor decizii.
Examinand sentinta prin prisma motivelor de recurs invocate ,cat si din oficiu an conformitate cu dispozitiile art.304 ind.1C.pr.civ.,curtea a retinut urmatoarele:
Decizia nr.237335/26.08.2002 emisa de CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ trebuia contestata an termenul de 45 zile de la comunicare .
Se retine ca decizia an cauza este emisa la data din 26.08.2002 iar contestatia a fost anregistrata pe rolul TRIBUNALULUI DOLJ la data de 27.06.2008,deci peste termenul prevazut de lege.
Antrucat se constata tardivitatea contestatiei ampotriva deciziei casei judetene de pensii ,urmeaza ca an baza art.312 C.pr.civ. sa fie admis recursul,modifica sentinta an sensul ca va fi respinsa contestatia ca tardiva,astfel ca nu au mai fost analizate celelalte critici invocate an recurs si care vizeaza fondul cauzei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
AN NUMELE LEGII
DECIDE

Admite recursul declarat de intimata CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ, ampotriva sentintei civile nr.117 din 15.01.2009,pronuntata de TRIBUNALUL DOLJ, an dosar nr.12841/63/2008,an contradictoriu cu intimat contestator ICU ION,avand ca obiect recalculare pensie.
Modifica sentinta an sensul ca respinge contestatia ca fiind tardiva.
Decizie irevocabila.
Pronuntata an sedinta publica de la 19 Mai 2009.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Decizie definitiva .
Eliberata azi 30.06.2009
--------------------------------------------------------------------
Mentionez ca nu eu am facut contestatia si am avut avocat,eu i-am cerut sa se ia an calcul adeverintele de la data depuneri la casa de pensii ,dar ce a scris pe contestatie el stie.
CE MAI POT FACE ACUM ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:12, 3 Iulie 2009
O actiune in anulare.
Doar daca se poate rasturna exceptia de tardivitate !
=D> Excelent! Instanta de recurs, examinand cauza sub toate aspectele, a modificat in tot sentinta pronuntata de instanta de fond, in sensul respingerii actiunii dvs. ca tardiv formulata.

In aceste minunate conditii, multumim Curtii de Apel pentru ca, in mod irevocabil, a ramas in pronuntare numai pe exceptia tardivitatii introducerii contestatiei impotriva deciziei de pensie din 2002.

Puteti promova o noua actiune avand ca obiect, generic, recalcularea drepturilor dvs. de pensie, incepand cu 01.09.2007, in functie de veniturile mentionate in adeverinte.

Casa de Pensii nu poate invoca exceptia puterii lucrului judecat in noul litigiu. Aveti grija sa legalizati o copie a deciziei pronuntate de Curtea de Apel.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc tuturor celor care ati raspuns la problema mea,si an special Dnei Gabriela Pintea care a anteles cel mai bine problema mea.
Practic, s-a cerut recalcularea pensiei in instanta pentru ca CJP Dolj a refuzat acest lucru, nu s-a contestat o decizie de pensionare. In acest caz se poate vorbi de o eroare materiala care se poate solutiona numai pe calea extraordinara a contestatiei in anulare. Posibil ca avocatul sa fi fost in eroare, oricum ramane o eroare materiala asa cum reiese din mesajul postat!

Alte discuții în legătură

Foarte important 2 simpatyk simpatyk Uitati cum sta treaba.Eu am depus la casa de pensii dolj adeverente cu salari si cu sporul de vechime ca am castigat salarii mai mari ca cele anscrise an ... (vezi toată discuția)
Pierdut proces recalculare pensie la curtea de apel simpatyk simpatyk Buna ziua.VREAU SA STIU CE TREBUIE SA FAC AN CONTINUARE.AM CASTIGAT PROCESUL LA TRIBUNAL PE FOND SI A FACUT CASA DE PENSI DOLJ RECURS SI AM PIERDUT LA CURTEA ... (vezi toată discuția)
Investirea hotararii judecatoresti lalyana lalyana Buna ziua, Am depus la Casa de Pensii Brasov in luna septembrie 2009 dosarul pentru pensionare.Dosarul s-a respins prin Decizia R 26614/10.11.2009 pentru care ... (vezi toată discuția)