avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical la sfarsitul contractului pe durata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical la sfarsitul contractului pe durata determinata

BUna ziua.
Ma poate ajuta cineva? Sotul meu ar un contact de munca determinat, care se termina pe23.05.2015. De ieri, 21.05.2015, el este in concediu medical. Am inteles ca acel contract se termina la data normal, adica pe 23.05.2015. Ce se intampla cu concediul lui medical? Am inteles ca trebuie sa mearga la casa de asigurari, sa depuna medicalul si niste acte si i se va plati de catre casa de asigurari. La fl daca se prelungeste concediul medical. Este adevarat? Casa de asigurari ii va plati concediul medical? Chiar daca va dura mai mult? O luna, 2, sau cat va fi nevoie, avand in veder ca are mari probleme de sanatate? Stiti cumva si ce acte trebuie sa depuna la Opsnaj? Si cand trebuie sa duca medicalul? El mai are de platit ceva la asigurari? Cat i se va plati concediul medical? Tot 75:5 cat era la serviciu? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 18:33, 22 Mai 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

3. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care se afla salariatul la acea data.
- Deoarece concediul medical a intervenit anterior incetarii CIM certificatul medical se depune la Casa OPSNAJ care va calcula si va plati indemnizatia.
- Indemnizatia are ca baza de calcul veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care a intrat in concediu medical si se calculeaza cu procentul de indemnizatie specificat pe certificatul medical.
- Toate certificatele medicale "in continuare" se depun la Casa OPSNAJ.
- Certificatele medicale se depun pana pe 5 ale lunii pentru luna precedenta.
- De la Casa OPSNAJ luati lista cu actele necesare la prima depunere de certificat medical.
Multumesc f mult pt raspuns. As mai avea o intrebare: certificatele medicale "in continuare" pe care le depune ulterior trebuie sa fie cu acelasi cod medical? Pt ca el a inceput cu un cod de tpsv, dar la analizele exhaustive i s-a descoperit diabet (glicemia f mare), trigliceride extrem mari si alte probleme. Si dr a zis ca in continuare ii va da concediul medical pt diabet. Deci, ar schimba codul. Este ok sau nu? Ii va mai plati casa de asigurari daca nu are acelasi cod? Cum sa procedeze?
Daca este certificat medical "in continuare" nu conteaza ce cod de boala are.
Deci, trebuie sa aiba un concediu medical initial pt cele 2 zile cat mai este angajat si apoi unul "in continuare" cu care sa se duca la opsnaj. Si poate fi cu alt cod. Asa e?
Asa v-am spus si eu anterior.

Alte discuții în legătură

Plata cm pentru tuberculoza elena_costasche elena_costasche cui ma adresez daca unei persoane bolnave de tbc i se incheie contractul de munca pe termen determinat pentru plata concediului medical? (vezi toată discuția)
Plata concediu medical dupa incetarea contractului de munca cristinamarinov cristinamarinov Buna ziua, Am fost angajata cu CIM pe perioada determinata (oct. 2012- iunie 2013). in februarie 2013 am suferit o interventie neurochirurgicala si am ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa lichidare societate Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire: sunt in concediu medical; in cazul in care societatea la care lucrez intra in lichidare, iar eu raman fara loc de ... (vezi toată discuția)