avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accesul la un drum privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accesul la un drum privat

Buna ziua,

In ce conditii poate avea un ne-proprietar acces la un drum privat? E vorba de un drum privat pe care si l-au facut proprietarii unor terenuri/case si acest drum privat scurteaza accesul catre alta proprietate care insa nu e lipita de drumul privat - proprietarul acestei alte proprietati, nu are decat un acord verbal al unuia dintre proprietarii drumului pentru a folosi drumul.

E nevoie de un act oficial/notarial? E nevoie ca unul dintre proprietarii drumului privat sa cedeze 1mp celui care vrea sa foloseasca drumul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: soris001 , utilizator 13:53, 14 Aprilie 2020
Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor drumului privat.
Daca il aveti "oral" si nu va intreaba nimeni nimic, poate merge un timp.
Mai bine un acord scris in forma autentica.
Autoritatile publice nu au nici o "putere" pe o proprietate privata.
Nu cred ca e o idee buna sa vanda 1 mp, poate o servitute, ceva. Totusi, nu inteleg cum asigura accesul la un teren cu care drumul nu e invecinat.
Pe un drum de servitute au acces toți cei care au acest drum înscris în dreptul lor de proprietate. Persoanele a căror imobil nu au vreun drept de servitute înscris pentru drumul respectiv , nu au ce căuta pe acesta.l
Desigur,absolut toate persoanele care vin la proprietarii care au drumul respectiv, pot să-l folosească. Acordul verbal este 0 din pct. de vedere juridic și deoarece respectivii intruși au posibilitatea de a accede la prop.lor pe alt drum, aveți dreptul să le interziceți accesul.
AVLIL a scris:

Nu cred ca e o idee buna sa vanda 1 mp, poate o servitute, ceva. Totusi, nu inteleg cum asigura accesul la un teren cu care drumul nu e invecinat.


Terenul are deschidere doar la un drum public care insa e impracticabil (drum de pamant nefolosit, deci plin de vegetatie si nebatatorit). Pentru a avea acces la proprietate, se poate merge ori pe drumul public - eventual cu tractorul :) - sau se poate merge intai pe asfalt si apoi pe acest drum privat si apoi inca vreo 30m pe drumul de pamant. Sunt doua rute diferite.

Intre drumul privat si proprietatea unde vrem sa ajungem, mai sunt acele cateva terenuri care detin drumul privat. Toate 3 sunt paralele: drum privat / terenurile din care s-a format drumul privat / proprietatea cu acces dificil.
Nu stim daca are nevoie de un drept inscris sau de un drept faptic. Daca are nevoie sa foloseasca in fapt drrumul, atunci depinde de mai multi factori referitori la cum arata drumul, cum se invecineaza cu lotul sau etc.
Interzicerea accesului este extrem de dificila in majoritatea cazurilor.

Alte discuții în legătură

Interzis cu exceptia riveranilor Sebastian 19 7 9 Sebastian 19 7 9 Va rog un raspuns Cum este defint un drum marcat cu indicatorul acces interzis cu exceptia riveranilor Drum public sau privat (vezi toată discuția)
Drept de acces pe un teren privat soris001 soris001 Terenul pe care este aplasata casa mea face parte dintr-un lot mai mare, care initial a fost parcelat si fiecare vecin are acces de la drumul public la ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute vasile1969 vasile1969 Suntem trei proprietari a unui lot de servitute cu latimea de 4m. afert terenurilor cumparate. De comun acord am hotarat sa inchidem drumul de servitute ... (vezi toată discuția)