avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie exclusiva de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie exclusiva de comun acord

Buna ziua
Am o fetita in varsta de 2 ani si 6 luni.La momentul nasterii certificatul de nastere a fost emis fara mentionarea tatalui. In urma cu un an am luat legatura cu tatal copilului si de atunci viziteaza copilul si se implica in viata acesteia in functie de cum reusim sa ne sincronizam programele. Mentionez ca noi parintii avem o colaborare foarte buna in ceea ce o priveste pe fetita. Ne-am pus problema recunoasterii paternitatii dar suntem foarte speriati de toate implicatiile "custodiei comune". Intrucat tatal are o meserie care poate presupune plecari neanuntate din timp (chiar si perioade mai lungi), pot sa apara situatii in care este nevoie de acordul scris al ambilor parinti si el va fi in imposibilitatea de a da vreo declaratie scrisa.

Din punct de vedere legal pe noi ne-ar avantaja mai mult custodia exclusiva pentru mama, tatal avand acces neingradit in viata copilului chiar si acum cand nu figureaza in certificatul de nastere. Din ce am reusit sa aflam pana acum, ar fi ca pentru obtinerea custodiei exclusive ar trebui sa declar ca este tata denaturat, etc ceea ce nu este adevarat si nici nu vreau sa iau in calcul asa ceva.

Problema noastra este: daca depunem cerere in instanta cu motivele reale prezentate mai sus avem vreo sansa sa obtinem custodie exclusiva pentru mama? Pe noi ne deranjeaza la custodia comuna doar partea cu deciziile comune care trebuie facute in scris. Ne-am gandit si la posibilitatea procurilor , dar acestea au termene de valabilitate si trebuie mereu reinnoite.
Multumim pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
irinajud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 17:50, 18 August 2022

art. 36 alin. 6 din Legea 272/2004 - Un părinte nu poate renunţa la autoritatea părintească, dar se poate înţelege cu celălalt părinte cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti...

Multumesc pentru raspuns. Din pacate nu suntem juristi si nu intelegem ce inseamna ce ati scris dvs.: "dar se poate înţelege cu celălalt părinte cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti..." - e vorba de procuri notariale? sau se poate rezolva si altfel?
Stimată doamnă, dacă în certificatul de naştere al fetiţei , la numele tatălui figurează o liniuţă, înseamnă că sunteţi unicul părinte responsabil pentru copil şi nu aveţi nevoie nici de acorduri, de procuri, de hotărâri judecătoreşti. Dumneavoastră, prin acea liniuţă, aveţi autoritate părintească unică şi copilul are domiciliul la domiciliul dvs.
Nu vă complicaţi degeaba. Dacă domnul vrea să fie tată, poate fi şi fără numele trecut în certificatul de naştere al fetei.
În plus, dacă vrea, poate să recunoască paternitatea şi după majoratul fetei, când nu mai sunt necesare semnături şi procuri.
Noi am fi vrut sa schimbam certificatul de nastere ca sa apara si tatal. Nu vrem ca mai tarziu fetita sa intrebe de ce nu are si ea tatal trecut in certificat si sa-si imagineze diverse prostii. Complicatiile care pot sa apara ulterior acestei schimbari ne-au facut sa amanam acesta recunoastere de paternitate. In cazul in care gasim vreo solutie legala prin care sa recunoasca paternitatea dar sa nu ne complicam inutil viata cu semnaturi si procuri , o vom face.
Multumim pentru raspunsuri!
Irinajud, pentru liniştea dvs. şi pentru a elimina posibilele viitoare dubii ale fetiţei privind identitatea sa, puteţi să mergeţi împreună cu tatăl copilului la notar şi domnul să recunoască paternitatea, fără a merge şi la Starea Civilă; astfel, oricând puteţi explica fetei lipsa unui nume pe o hârtie şi, în cazul unui eveniment nefericit, fata poate beneficia de toate drepturile unui descendent înscris în acte. În ce priveşte contribuţia materială , adică pensia alimentară, la fel, nici chiar o hotărâre judecătorească nu poate determina un individ răuvoitor să se achite de obligaţii, iar un tată implicat va contribui de bunăvoie. :yes:

Alte discuții în legătură

Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui copilului din afara căsătoriei Laurapopescu56 Laurapopescu56 Am o fetita de un an si 6 luni a rezultat in urma unei relatii neoficial. La naștere fata a fost trecuta pe numele lui. Ne-am despărțit cand fata avea 10 ... (vezi toată discuția)
Custodia daca tatăl e plecat Gaby1985 Gaby1985 Buna ziua,in legătură cu,custodia între soti in cazul divortului;tatăl e mereu plecat in strainatate,aprox o luna plecat,doua sapt acasa,si vrea custodia ... (vezi toată discuția)