avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond special asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond special asociatie de proprietari

Din cauza unor restante pentru blocul nostru s-a esalonat datoria catre RADET aceasta fiind impartita pe listele de plata ca "Fond de esalonare" in mod egal pentru fiecare apartament.

Daca nu doresc sa platesc aceste sume exista un temei legal ?
Pot interveni penalitati pentru acest fond special ?

Multumesc.
Daca vreti utilitatile in functiune, ar trebui sa fiti solidar cu vecinii care platesc acest fond de esalonare.
Pot fi penalizate restantele la acest fond pentru ca iata ce spune Legea 230/2007:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Temeiul legal il reprezinta dovada achitarii listelor de plata fara penalitati.

Inteleg solidaritatea platii partilor comune dar nu inteleg plata datoriilor altora.
Bineinteles, fiecare face cum considera de cuviinta. Din plata datoriilor facute de altii poti completa si achizitiona o centrala termica.:)
Iar daca exista deja o CT nu vad rostul solidaritatii.
Cand iti montezi CT si te deconectezi de la sistemul centralizat ai nevoie de semnatura solidara a asociatiei ;)

Vad ca trebuie sa fac apel la dv. sa va puneti in situatia unui proprietar oarecare dintr-un bloc, proprietar bun platnic si care se vede pus in fata problemei de a ramane fara apa pentru ca administratorul sau vecinii lui au facut in asa fel incat facturile sa nu fie platite. S-a tergiversat situatia, fie ca nu exista o conducere competenta, fie ca s-a furat deodata - nu mai conteaza cum, dar conteaza ca furnizorul va opri apa.

Dv., ca bun platnic ce veti face concret, dar concret, fara intrebari existentiale "de ce eu?", veti plati aceste sume esalonate, hotarate in cadrul asociatiei pana la lamurirea problemei si sa ramaneti cu furnizarea apei .... sau nu platiti pentru ca nu considerati just acest lucru si sunteti de acord sa vi se taie apa?

Atentie!. Nu numai apa calda se poate taia, ci si / sau mai intai apa rece. Si atunci la ce mai foloseste CT?
Referitor la acordul vecinilor pentru deconectarea de la sistemul centralizat, personal, nu ii inteleg logica! Poate nu pricep eu!:sorry: De ce sa cer acordul vecinilor pentru a-mi imbunatati conditiile de viata? Cu ce ii afecteaza pe vecini faptul ca eu am caldura cand vrea "muschii" mei? Poate sufar de frig si atunci dau drumul la caldura in miezul verii, este problema mea cat platesc, ma simt mai bine la 60 de grade!

Ce voi face concret in calitate de bun platnic?:hm: Buna intrebare!:thumbup:

As contesta lista de plata si apoi as apela la instanta. Atata timp cat mi-am achitat cheltuielile de intretinere nu vad de ce sa platesc pentru altii. As plati intretinerea in continuare pana la o decizie definitiva a instantei. Si de asemenea as solicita pedepsirea celor vinovati de hotararea luata de impartirea datoriilor altora. Daca as astepta sa se lamureasca problema fara a face ceva care sa ma asigure ca as primi banii inapoi ar insemna sa primesc banii la sf Asteapta sau la calendele grecesti.

Eu va inteleg pozitia si va apreciez toate sfaturile de pe forum dar va intreb, in calitate de bun platnic ce ati face dumneavoastra concret?:) Sunteti de acord sa platiti datoriile altora?

Hotararea ca toti proprietarii sa plateasca in mod egal datoriile restantierilor consider ca este ilegala. Cei care sunt in conducerea AP au fost alesi de majoritatea proprietarilor pentru a le reprezenta interesele si au obligatia sa isi indeplineasca atributiile conform legii. Omenia despre care se vorbeste intr-un alt topic similar merge pana la o anumita limita si apoi trebuie sa se aplice legea.

DIn ce am vazut pe site-ul asociatiei dvs. si pe mine m-ar pune pe ganduri restantele!:yes:
Restantele fac parte din "avantajele" si farmecul convietuirii la bloc.:(
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
cyan, moderator
bebe2012 a scris:
Din cauza unor restante pentru blocul nostru s-a esalonat datoria catre RADET

Foarte corect pan aici. Asociatia va achita datoriile catre furnizor conform angajamentului.
aceasta fiind impartita pe listele de plata ca "Fond de esalonare" in mod egal pentru fiecare apartament.

Aceasta datorie nu trebuie impartita acum pe listele de plata pentru ca a fost impartita luna de luna pe masura ce se primeau facturile de la furnizor.
Ar fi posibil sa contribuie toti proprietarii (restantieri sau nu), pe modelul fondului de rulment, constituindu-se acest "Fond de esalonare", urmand a restitui banii incasati atunci cand asociatia va recupera debitele de la restantieri.
Daca nu doresc sa platesc aceste sume exista un temei legal ?

Daca hotararea s-a luat in adunarea generala, legal constituita, adunare statutara si asa cum ama ratat mai sus, sigur ca sunteti obligat sa respectati hotararea adunarii generale pentru ca asa prevede legea 230/2007; daca hotararea nu a fost luata statutar in adunarea generala, puteti sa o contestatio in instanta in termen de max. 45 de zile din momentul in care ati luat cunostinta de aceasta hotarare.
Pot interveni penalitati pentru acest fond special ?

Da. Se pot calcula penalizari si pentru neplata acestui fond asa cum se calculeaza penalizari pentru orice suma restanta fata de asociatie, conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv.

Alte discuții în legătură

Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Penalizari ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator şi am următoarea problemă. Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces. Pentru o factură ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)