avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei

Am deschis un proces intrucit persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala a modificat limita de proprietate (am formulat Plingere impotriva Incheierii de carte funciara numai in ce priveste o limita si am chemat si cadastrul nestiind ca nu are calitate procesuala). Persoana a invocat lipsa calitatii procesuale, care i/a fost respinsa, dar am pierdut pe exceptia inadmisibilitatii formularii cererii. Nu s-a discutat pe fond cauza nici in apel. s-a respins pe acelasi motiv, la fel si contestatia in anulare. Am formulat recurs, ca nu s-a cercetat pe fond cauza, insa avocatul care m-a sustinut in contestatie nu a mai vrut sa ma mai ajute, si am formulat singura recurs in termen de o luna de la comunicarea deciziei. Ce pot sa fac ? Prin incheiere de sedinta s-a stabilit calitatea procesuala si dezbaterea pe fond a cauzei. La termenul urmator a fost un alt complet de judecata, in primul ciclu procesual - nu a discutat fondul cauzei si am pierdut pe aceasta exceptie de inadmisibilitate. La fel in apel si on contestatie. Acum astept sa fiu citata. Parerea Dvs va rog.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 02:38, 17 Iunie 2015
Judecatorul se pronunta mai intai asupra exceptiilor si apoi asupra fondului.
Daca una dintre exceptii invocate de parti sau din oficiu se admite , atunci nu se mai judeca fondul cauzei.

Articolul 503 Obiectul si motivele contestatiei in anulare
(1) Hotararile definitive pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand contestatorul nu a fost legal citat si nici nu a fost prezent la termenul cand a avut loc judecata.
(2) Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand:
1. hotararea data in recurs a fost pronuntata de o instanta necompetenta absolut sau cu incalcarea normelor referitoare la alcatuirea instantei si, desi se invocase exceptia corespunzatoare, instanta de recurs a omis sa se pronunte asupra acesteia;
2. dezlegarea data recursului este rezultatul unei erori materiale;
3. instanta de recurs, respingand recursul sau admitandu-l in parte, a omis sa cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent in termen;
4. instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unuia dintre recursurile declarate in cauza.
(3) Dispozitiile alin. (2) pct. 1, 2 si 4 se aplica in mod corespunzator hotararilor instantelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.
1) Contestatia in anulare este inadmisibila daca motivul prevazut la art. 503 alin. (1) putea fi invocat pe calea apelului sau a recursului.
(2) Cu toate acestea, contestatia poate fi primita in cazul in care motivul a fost invocat prin cererea de recurs, dar instanta l-a respins pentru ca avea nevoie de verificari de fapt incompatibile cu recursul sau daca recursul, fara vina partii, a fost respins fara a fi cercetat in fond.
(3) O hotarare impotriva careia s-a exercitat contestatia in anulare nu mai poate fi atacata de aceeasi parte cu o noua contestatie in anulare, chiar daca se invoca alte motive.
rticolul 506 Termen de exercitare
(1) Contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data comunicarii hotararii, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas definitiva.
(2) Contestatia se motiveaza in termenul de 15 zile prevazut la alin. (1), sub sanctiunea nulitatii acesteia.
Duceti-va la Arhiva si solicitati dosarul cauzei.
Ati facut la recurs la contestatie in anulare ?
Inteleg ca, sunteti in calea de atac exraordinara-recursul-.Evident ca, nu pot sa va spun ce sanse aveti daca,nu mi-ati spus motivele de recurs.
Cu tot respectul, va multumesc. Citeva precizari. Instanta de fond a stabilit prin Incheiere de sedinta, ca persoana fizica autorizata are calitate procesuala si ca la termenul urmator , se va discuta pe fond cauza. La termenul urmator, a fost alt complet de judecata, care nu a discutat pe fond cauza si mi-a respins plingerea pe exceptia inadmisibilitatii formularii cererii. In Apel si in Contestatie in anulare au respins plingerea pe exceptia inadmisibilitatii. Am formulat Cerere de revizuire la ICCJ, care declina competenta de solutionare la Tribunal. Urmeaza sa fiu citata de Tribunal. INTREBARE :1. Este vorba de < incalcarea autoritatii de lucru judecat > daca intimatul nu a atacat Incheierea de sedinta privind calitatea procesuala ? 2. Daca in Incheierea de sedinta UN COMPLET DE JUDECATA stabileste ca la termenul urmator < se va discuta pe fond cauza >, era obligatoriu sa discute pe fond cauza ? la termenul urmator a fost ALT COMPLET DE JUDECATA.
Multumesc.
Multumesc dl Popescu. In Apel am invocat art. 480 NCPC, instanta de fond nu a cercetat fondul cauzei, nu a motivat sentinta in drept, sentinta data nu este bazata pe un text de lege. In Contestatie in anulare am invocat art. 503 al.2 pct 3 de admitere a Apelului (anularea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare, art. 503. al.2 pct.2 si art. 505, 506, 508. Ulterior , am formulat Cerere de revizuire la ICCJ, care a declinat competenta la Tribunal. Astept citatia de la Tribunal.
Intimatul a invocat : 1. Exceptia lipsei calitatii procesuale si 2. exceptia inadmisibilitatii formularii cererii. INTREBARE : Daca instanta de fond, prin Incheiere de sedinta, a respins exceptia lipsei calitatii procesuale , iar intimatul nu a atacat Incheierea de sedinta, este corecta sentinta instantei de fond prin care respinge plingerea pe exceptia inadmisibilitatii formularii cererii ? Va multumesc.
Inteleg ca este vorba despre doua exceptii:1.exceptia lipsei calitatii procesuale pasive(respinsa) si 2.Exceptia inadmisibilitatii formularii cererii .Dupa cum vedeti, sunt doua exceptii diferite.Ca atare,instanta poate respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive dar,poate respinge plangerea pe exceptia inadmisibilitatii cererii, nu ati precizat care este exceptia inadmisibilitatii cererii.

Alte discuții în legătură

Reprezentare prin mandat in actiuni in evacuare officemvp officemvp buna ziua Va solicit ca-mi spuneti 1.daca procura in care se specifica ,ca mandatarul poate introduce actiuni privind restituirea propritatii mandantului ... (vezi toată discuția)
Art 261 cod proc civ teribilutza teribilutza O incheiere de sedinta care nu este semnata de judecator si care nu prevede calea si termenul de atac conform art. 261 cod proc civ., este valabila? O sentinta ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa apel menoin menoin in cazul unei contestatii la decizia de concediere, care este calea de atac dupa judecarea apelului. se poate face recurs? (vezi toată discuția)