avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere la politie pt. abuz de incredere si furt ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere la politie pt. abuz de incredere si furt calificat

In calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari, am afisat la cele 2 aviziere ale blocului niste informari, care a 2-a zi au disparut. Singura persoana care mai are cheile de la aviziere este un fost membru de comitet care a fost demis pt fapte incompatibile cu calitatea de membru de comitet si caruia i-am dat un rand de chei pe cand facea parte din comitet. (Materialul era menit sa informeze locatarii despre jignirile suportate si greutatile pe care le intampin in conducerea asociatiei din cauza acestuia, care s-a aliat impotriva mea cu un vecin de palier, desfasurand impreuna actiuni care se rasfrang in mod negativ si asupra intereselor locatarilor. Am considerat deci ca locatarii au dreptul sa stie ce se intampla in bloc.)

Dincolo de ridicolul situatiei, consider ca faptele respectivului fost membru de comitet se pot incadra in “abuz de incredere” si “furt calificat”. Am gasit pe internet niste informatii, pe baza carora i-am facut o plangere la politie.

"Cf. Art. 238 din Noul Cod Penal actualizat in 2014, Abuzul de încredere se defineste:
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

“Bunul mobil al altuia” sunt cheile de la avizier care apartin asociatiei de proprietari si care i-au fost incredintate cu buna credinta de catre mine, presedintele asociatiei, pt afisarea unei convocari la o AG. Aceste chei sunt insa folosite acum de catre respectivul individ pe nedrept, in scop personal, pt a indeparta afisele prin care ii demasc activitatea impotriva intereselor asociatiei si pt a afisa informari mincinoase si calomnioase despre mine. Desi i s-a adus la cunostinta faptul ca nu mai are nici un drept de folosinta asupra lor, individul refuza sa inapoieze cheile asociatiei. (Cheile de la avizier nu sunt singurele pe care acesta le are in posesie si refuza sa le inapoieze.)

Cf. Art. 229, Furtul calificat se defineste ca fiind (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;"
Este evident ca respectivul foloseste fara drept aceste chei intrucat nu mai este membru de comitet (a fost demis), nu le mai foloseste in interesul asociatiei ci in scop personal. Scopul pastrarii cheilor de la avizier este evident: acela de a continua sa afiseze anunturi calomnioase la adresa mea si de a indeparta afisele prin care aduc la cunostinta oamenilor sabotajul si defaimarea la care sunt supusa sistematic de catre acest individ.

Politistul care s-a ocupat de reclamatia mea mi-a spus ca articolele sunt gresit interpretate, ca "abuzul de incredere" se refera la functionari publici si ca nu poate fi vorba de "furt calificat" atata timp cat eu i-am dat cheile. Asadar, sustine ca nu poate sa-i dea decat un avertisment verbal. O amenda insa poate ca ar fi fost mai eficienta.

As vrea sa stiu daca politistul are dreptate.
Cel mai recent răspuns: citadinul , utilizator 19:34, 19 Iunie 2015
Parerea mea sincer in acest caz va rog sa rescrieti plangerea la parchet , in ceea ce consta fapta este abuz de incredere , daca procurorul tinde sa atinga pragul care l-ati cerut si acela de a " sustrage " acte cu o stampila si etc , atunci se ajunge si la furt calificat ... dar pe viitor aveti un xerox , xerox-ati si dati la fiecare apartament in parte asa ceva .
Incercati sa expuneti foarte scurt in ce constau infractiunile.
Nu se vede nicio infractiune.
Daca nu s-a inteles despre ce este vorba nici dupa ce am relatat pe larg faptele, inseamna ca ori nu am pus intrebarile pe site-ul potrivit, ori nu se proceseaza corect informatiile pe care le-am furnizat.
Cunoasteti legea penala sau incercati sa aflati daca o cunoasteti?

Nu se vede nicio infractiune.
Nu aveti la asociatie niciun avocat care sa va explice intelesul legii penale?

Daca cineva ia o frunza aflata pe caldaram acela nu se va numi hot si nici nu va fi pedepsit penal.

Daca nu relatati in concret care este infractiunea inseamna ca nu exista.

Scrieti in doua randuri care este fapta penala.
E asa de greu ?
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu cunosc prevederile Codului penal, de aceea am specificat ca am luat informatiile de pe internet, unde cele 2 fapte apar incluse in Codul penal.

Cf. Art. 238 din Noul Cod Penal actualizat in 2014, Abuzul de incredere = [...] folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui [...].

“Bun mobil al altuia” = cheile de la avizier (care apartin asociatiei de proprietari)
"cel caruia i-a fost incredintat" = respectivul individ (fost membru de comitet)
"în baza unui titlu" = acela de membru de comitet (la data cand i-am incredintat cheile)
"cu un anumit scop" = cu scopul de a afisa o convocare la adunarea generala
"ori refuzul de a-l restitui " = desi i s-a adus la cunostinta faptul ca nu mai are nici un drept de folosinta asupra lor, individul refuza sa inapoieze cheile asociatiei.

Cf. Art. 229, Furtul calificat = (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;"

A fura = a-și însuși pe ascuns sau cu forța un lucru care aparține altcuiva; a lua ceva fără niciun drept de la cineva.

Individul respectiv si-a insusit pe ascuns afisele puse de mine la avizier in scopul informarii locatarilor - a facut-o pe furis, fara sa fie vazut de nimeni. A 2-a zi nu mai erau afisele la avizier si individul respectiv este singurul care are o dublura de chei.

"prin folosirea fara drept a unei chei adevarate" = nemaifiind membru de comitet, nu mai are dreptul sa detina si sa foloseasca cheile "adevarate" de la avizier.

Aceste chei sunt folosite acum de catre individ in scop personal, pt a indeparta afisele prin care ii demasc activitatea impotriva intereselor asociatiei si pt a afisa informari mincinoase si calomnioase despre mine.

Acum s-a inteles?
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
coryzalia, utilizator

Alte discuții în legătură

Concubinul a furat din apartamentul meu mai multe lucruri, din care unele de valoare. cum se pedepsește acest lucru și ce măsuri pot fi luate împotriva lui? Maricoj75 Maricoj75 Menționez ca am cumpărat un apartament in timp ce stăteam in concubinaj cu prietenul meu.Cum ap era de renovat cheile le ținea doar el ,domnul ce se ocupa ... (vezi toată discuția)
Intrarea prin efractie sau violarea de domiciliu...nu stiu !!! 321 321 Cum se pedepsesc. la ora asta. cele doua ? Cineva ma acuza PE NEDREPT ca am intrat cu chei potrivite in casa si nu am facut altceva decat sa ii umblu in ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)