avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala pentru lovire si alte ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala pentru lovire si alte violente-procedura de solutionare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine, este prima data cand fac si cand mi se intampla asta. IN 12.06 am fost urmarit cu masina si lovit cu pumnul in zona ochiului cand am parcat masina de un individ necunoscut. Imediat dupa ce a plecat, m.am dus la politie si am depus o plangere impotriva celul ce conducea masina respectiva, iar dupa cateva ore a fost gasit individul respectiv si chemat la sectie. Insa el a adus un martor care a dat o declaratie mincinoasa, adica a declarat ca a fost in masina cu individul si ca nu mi-a facut nimic, iar eu am 2 martori care au vazut masina si individul cand s-a dat jos si m-a lovit. Am fost in 15.06 sa iau certificat medico-legal si in 16 .06 mi-a fost eliberat cu 5-6 zile de ingrijire.

IIntrebarile mele sunt:
- am sanse sa castig daca martorul acela a declarat mincinos?
- care sunt pasii in astfel de situatie? adica trebuie sa il dau in judecata?
- cat dureaza pana cand primesc un raspuns?
- vreau o despagubire materiala pentru ca am dat foarte multi bani pe analize medicale si cheltuieli, trebuia sa mentionez asta in prima plangere pe care am facut-o?
Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac. Chiar sunt foarte dezamagit de tot circul asta si nu vreau sa iert acel individ.

Multumesc
Daca ati depus plangere prealabila este foarte bine. Mergeti sa depuneti la dosar si CML. Fapta se incadreaza la art.193 alin.2 c.p. lovirea sau alte violente.
Pentru despagubirile materiale si morale, va puteti constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a va aduce la cunoştinţa acest drept.
Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


- Da aveti sanse ,
- pasii sunt ca urmeaza sa se declanseze actiunea penala,
- "un raspuns" veti primi in functie de cat au de lucru organele de cercetare penala;
- puteti solicita si despagubire civila.
Ce mai important este ca atunci cand veti fi chemat la audieri sa puteti proba cat mai bine cele reclamate.
Va multumesc frumos de raspundul dumneavoastra. Mi-a mai ridicat putin moralul. Dosar fost trimis de catre politie la parchet, fara sa depun certificatul medico-legal, ieri au trimis dosarul si eu am fost ieri in jur de ora 17 pentru a depune certificatul. Intr-un final l-am dat dat unui politist in dimineata asta. Cand cer despagubire, trebuie in mod automat sa prezint si chitantele pe care le-am platit? sau pot cere mai mult?

Va multumesc.

Imi cer scuze daca intrebarile mele par copilaresti, insa este pentru prima data cand sunt pus intr-o astfel de situatie.
In cazul raspunderii delictuale prejudiciul poate fi atat material, cat si moral, deci puteti cere mai mult decat ati platit pe analize, medicamente, etc. Cat de mult este relativ, dvs. va ganditi, iar instanta apreciaza. Ideal ar fi ca infractorul sa initieze cu dvs. un acord de mediere si acolo ii puteti cere oricat.
Va multumesc frumos de ajutor. Va doresc tot binele din lume si succes pe viitor. Cat despre acordul de mediere, nu sunt de acord. Prefer sa astept mai mult dupa o despagubire decat sa iert infractorii, ca acestia sa stea apoi cu gandul ca pot cumpara orice si pe oricine.

Alte discuții în legătură

Termen pentru atacarea actelor procurorului wap54 wap54 Dupa noul cod penal la cat timp de la primirea unei ordonante de NUP la o sesizare poti depune contestatie la prim-procuror? Dupa prim - procuror unde mai poti ... (vezi toată discuția)
Ordonanta clasare costel58 costel58 In urma comunicarii unei ordonante prin care s-a dispus clasarea unui dosar penal , am depus o plangere catre prim-procurorul Parchetului impotriva acestei ... (vezi toată discuția)
Plangere împotriva ordonanței de renunțare la urmărirea penală Laelia Laelia Am formulat o plângere împotriva Ordonanței de renunțare la urmărea penală în temeiul art 339 (4) Cpp. iar soluția prim-procurorului a fost de ... (vezi toată discuția)