avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriasi OUG 40/1999
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriasi OUG 40/1999

Buna ziua,
In 2007 mi s-a restituit in natura (prin Dispozitia Primarului General, in baza Legii 10/2001) cota de ½ dintr-un apartament confiscat inainte de 19891, celalalta jumatate ramanand in proprietatea statului. In Dispozitie se mentiona ca, la data punerii in posesie a subsemnatului, va inceta de drept contractul de inchiriere existent (incheiat in 2005). Nota : nu s-a realizat punerea in posesie.
In 2009, prin hotarare judecatoreasca de partaj judiciar (fond), mi s-a atribuit apartamentul in natura, integral, cu obligatia platii unei sulte catre stat, pentru ½ din apart. In 2011 (martie) hotararea a devenit irevocabila (am investit-o cu f ex).
Fara posibilitati materiale si cu o sanatate precara (neavand nici domiciliul in Romania), abia in 2015 (aprilie) am deschis rol fiscal pe numele meu si am incercat sa intabulez in CF, dar chiriasii (extreme de violenti) nu au permis accesul in apartament pentru efectuarea cadastrului (solicitarea specialistului a fost verbala, nu notificata prin executor judecatoresc).
Nu am efectuat niciun act procedural prevazut de OUG 40/1999, considerand ca, din 2007 pana in prezent, chiriasii au avut suficienta “protectie”, prelungindu-li-se (presupun) contractul de inchiriere. Am gasit si cateva Hotarari CEDO, cu ingerinta OUG 40/1999 in dreptul de proprietate, dar nu sunt chiar pliabile pe situatia mea concreta.
Totusi, la o intalnire “neoficiala” cu chiriasii, le-am propus sa cumpere ei apartamentul, ofertandu-le si un pret rezonabil, dar, in conditiile in care cotra-oferta lor a fost total neserioasa, mi-a devenit clar ca nu se poate ajunge la o intelegere.
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele probleme :
1. Cum pot face, totusi, intabularea ?
2. E admisibila actiunea in evacuarea chiriasilor pe art 1033 si urm NCPC ?
3. S-a prescris dreptul statului de a mai cere sulta (avand in vedere ca au trecut mai mult de 3 ani de la data la care hotararea de partaj judiciar devenit irevocabila) ? Mentionez ca valoarea de piata a apartamentului este, in prezent, mult mai mica decat cea stabilita prin expertiza judiciara facuta in dosar (a scazut dramatic, cu aproape jumatate), dar valoarea sultei a ramas cea stabilita de instanta de judecata, asa incat, daca nu s-a prescris, presupunand ca reusesc sa vand imobilul, ar trebui, eventual, sa mai pun bani de la mine ca s-o pot plati...

Cu multe multumiri, Nicky

Alte discuții în legătură

Sulta partaj judiciar NICKY13 NICKY13 In 2009 am iesit din indiviziune cu statul (Municipiul Bucuresti), prin hotarare judecatoreasca de partaj judiciar atribuindu-mi-se un apartament in natura, ... (vezi toată discuția)
Imobil revendicat 10/200,chiriasi care nu vor nici sa plece,nici sa semneze un contract de inchiriere ContSters95727 ContSters95727 Suntem mai multi copropietari al unui imobil cu teren pe care l-am castigat in urma legii 10/2001.Fostii chiriasi au stat pe o chirie modica de 120 ron (pt un ... (vezi toată discuția)
Termen contract inchiriere pe oug 40/1999 guyzmo guyzmo Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care ... (vezi toată discuția)