avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In cazul meu este obligatoriu sa intre tatal o luna in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In cazul meu este obligatoriu sa intre tatal o luna in CCC?

Buna ziua.Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Urmeaza sa nasc,dar nu voi beneficia de concediu pentru cresterea copilului,tocmai de aceea optam pentru stimulentul de insertie.Vreu sa va intreb daca sotul este obligat sa isi ia acea luna libera pentru cresterea copilului?daca da,i se va desface contractul de munca pentru acea luna?
Si va rog tare mult sa.mi spuneti cand anume trebuie depuse actele pentru stimulent?mentionez ca eu voi fi in concediu post natal pana la mijlocul lunii august.Si ce acte sunt necesare,unde anume trebuie depuse.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: crisana , utilizator 18:19, 27 Iunie 2015
Soţul este obligat să işi ia acea lună şi nu i se va desface contractul, are acelaş regim ca şi contrcatul de odihnă.
Unde scrie ca este obligat sa-si ia acea luna?

Nu exista in legislatia muncii sintagma "contract de odihna"?
Ma puteti ajuta dumneavoastra cu un raspuns?
Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, solicita sau nu acordarea acesteia, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se reduce cu o luna.

Acordarea stimulentului de insertie :
- in cazul CCC cu o durata de 1 an, revenirea la locul de munca trebuie sa se faca inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil

- in cazul CCC cu o durata de 2 ani, revenirea la locul de munca trebuie sa se faca dupa de implinirea varstei de 1 an de catre copil

Ordinul nr.1474/2011
situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.


solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
1. - Dvs. puteti opta direct pentru stimulentul de insertie, fara a mai intra in concediu crestere copil (CCC) asa cum ati si precizat deja.
- Tatal nu este obligat sa intre o luna in CCC.

2. - Stimulentul de insertie se acorda de la data incetarii concediului de maternitate (sarcina si lauzie) si pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci veti primi stimulentul de insertie numai pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni.

3. - Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.
- Daca depuneti actele mai tarziu veti primi stimulentul de insertie de la data depunerii actelor.
- Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie o procurati tot de la Primarie.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie deealoveady deealoveady Buna ziua! Daca dupa concediul post-natal vreau sa ma intorc la munca beneficiez de stimulentul de reinsertie sau trebuie sa-mi iau CCC mai intai. Unde se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil sabina84 sabina84 Intrebarea mea este,care sunt pasii care trebuie sa-i faca pentru a beneficia de CCC in situatia urmatoare; Copilul este nascut la data de 15 sept.2014 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)