Tatal copilului meu minor este plecat in Germania si mai are un fiu, cu actuala sotie. Am depus dosar pentru marirea cuantumului pensiei alimentare (in prezent de 130 lei), stiind ca isi poate permite mai mult, pentru ca a recunoscut chiar el ca lucreaza. Ieri m-a sunat, oferindu-mi 400 lei pe luna, cu conditia sa renunt la actiunea in justitie, motivand ca nu voi obtine mai mult de 250 lei, deoarece, oficial, el nu are niciun venit.
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat, pentru a putea decide daca existe sanse sa primesc mai mult de 400 lei prin intermediul instantei judecatoresti.
Va multumesc!
Dacă nu ii puteți dovedi veniturile, dacă nu se prezintă la proces și nici nu dovediți ca e în Germania, pensia se va raporta la salariul minim pe economie națională, iar având în vedere ca mai are un copil, va fi stabilita la cca 175 de lei. Doar dacă nu se știe ca mai are un copil și nici dvs nu menționați, va fi stabilita la 250 de lei. Apoi, cum o executați? Dacă nu are conturi, bunuri în tara, va trebui sa il executați în străinătate.
Nu am spus ca nu pot dovedi ca e in Germania, chiar am dat domiciliul, ca dovada ca a primit citatia si m-a sunat sa-mi faca oferta de care vorbeam. Daca nu ii voi accepta oferta, se va prezenta in instanta, imi spunea ca are termen de 15 zile pentru a depune intampinare, iar informatia, despre cei 250 lei pe care i-as primi prin proces, o are de la avocatul lui de acolo.
Despre locul de munca, insa, nu stiu decat ca pana nu demult ii spunea copilului la telefon ca are serviciu, dar are facturi de paltit, de aceea nu ii poate trimite bani. Acum sustine ca nu are salariu oficial, deduc ca lucreaza neoficial, ”la negru”. In acest caz, banuiesc ca pensia alimentara ar putea fi un procent din salariul minim pe economie, in Germania, dar nu stiu exact, de aceea as avea rugamintea sa ma ajutati cu un sfat.
Eu nu cred că în Germania există salariu minim pe economie, ca la noi. Apoi, trebuie să-i demonstrţi salariul, dacă e oficial, chiar dacă îi cunoaşteţi locul de muncă, salariul e confidenţial.Instanţa din Romania nu va cere statului german salariul fostului soţ, este datoria dvs. să demonstraţi asta :( Chiar nu cred să aveţi şanse de reuşită, nici măcar la 250 lei, ci la 174 lei maxim, dacă se raportează la salariul minim pe economie din Romania.
Multumesc, domnule avocat Lascoschi! Asa m-am gandit si eu, practic sa nu dau vrabia din mana pe cea de pe gard, daca tot nu pot sti nimic despre vreun procent aplicat, eventual, la salariul minim pe economie din Germania sau din Romania... Nu imi pot permite sa risc, pentru ca e vorba de copilul meu, nu ar fi doar propriul meu risc, care sa nu afecteze pe nimeni. Este posibil sa nu existe o reglementare in acest sens - intre timp am contactat telefonic un avocat, care mi-a spus ca reglementarile sunt doar pentru cazul in care are loc de munca cu acte in regula, ceea ce nu pare sa fie cazul meu. Asta este...chiar daca tatal copilului meu minte, ma rog la Dumnezeu sa-mi fie copilul sanatos si eu, ca sa ma pot descurca, la fel cum am facut-o pana acum.
Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!