avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare minori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare minori

Buna ziua

Se angajeaza un minor (este intre 15 si 16 ani,, cu 8 ore pe zi, 30 ore pe saptamana) care ar fi salariul minim pentru minorul respectiv?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: laritzu , utilizator 16:13, 15 Iulie 2015
Salariul minim brut va fi de 1050 lei.

Atentie : În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
Din Codul muncii:

Art. 13
(1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.

(2) Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
...
Acordul pentru incheierea contractului individual de munca de catre minorul cu varsta intre 15 si 16 ani trebuie sa provina de la ambii parinti. In plus, acordul trebuie sa fie special, adica dat pentru încheierea unui anumit contract de munca, şi expres. Acordul parinţilor trebuie consemnat în înscrisul constatator al contractului individual de munca, parinţii semnand şi ei contractul, alaturi de copil.

Lipsa acordului parinţilor atrage nulitatea absoluta a c.i.m.
dar salariu minim nu va fi cumva 788 lei echivalent a 6 ore zzi/30 saptamana ?Eu asa cred.
Nu are cum sa fie , intrucat pentru minori durata normala a timpului de munca este de 6 ore, iar salariul minim brut pe tara pentru durata normala a timpului de munca este de 1050 lei.

Alte discuții în legătură

Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane pana la varsta de 18 ani sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Se poate angaja persoane in romania pana la varsta de 18 ani, de exemplu cu 6 ora sau cu 4 ore pe zi? (vezi toată discuția)
Varsta minima de angajare Claricom Claricom Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau ... (vezi toată discuția)