avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Crestere copil

Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar am inteles ca trebuie sa am minim 12 luni lucrate.Se pot plati darile catre stat retroactiv? ce as putea sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 17 Iulie 2015
1. Plata contributiilor si a impozitelor nu va ajuta la a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatia aferenta.

2. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.)

3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile de mai sus poate beneficia el de CCC.
- Sau poate opta pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar).
tocmai am terminat facultatea la zi.Acest lucru ma poate ajuta?
Cand ati absolvit cursurile si care este data prezumata a nasterii copilului?
Varsta mea este de 29 de ani ,cursurile le-am absolvit anul acesta in luna Iunie.data nasterii copilului este 28 februarie 2016. Facultatea la zi timp de 3 ani,in primul an de facultate am si lucrat o perioada scurta de timp.
In situatia dvs, va trebui sa va inregistrati la somaj , pentru ca apoi sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

art.38 din Legea nr.76/2002
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
....
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m)absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Actele necesare inscrierii la somaj
în cazul absolventilor institutiilor de învatamânt, în vârsta de minim 16 ani, care într-o perioada de 60 zile de la absolvire, nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actul de absolvire a formei respective de învatamânt, în original si copie;
c) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este clinic sanatoasa, apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
d) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vigoare;
e) declaratia pe proprie raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de învatamânt la data solicitarii dreptului;
f) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data înregistrarii persoanei în evidentele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în munca la un furnizor de dervicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii.

Alte discuții în legătură

Cic dupa terminarea facultatii Claudia Gaban Claudia Gaban Buna ziua! Am o prietena, insarcinata in 6 luni si 2 saptamani. A urmat cursurile la zi ale unei facultati si saptamana trecuta a avut examenul de licenta. Ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului, studenta cristinasav cristinasav Buna, sunt studenta anul 3, deci termin facultatea in luna iulie iar copilul se va naste in luna decembrie, pot primi aceasta indemnizatie? (vezi toată discuția)
Eleva gravida mariacristina12 mariacristina12 buna seara.sunt eleva in clasa a 12 a si sunt insarcinata in luna a 2a.as dori sa va intreb daca pot sa ma inscriu la facultate si sa primesc vreau ajutor de ... (vezi toată discuția)