avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract leasing

Buna ziua,

In august 2007, am incheiat un contract de leasing pentru un autoturism achizitionat pe firma proprie.
In acest an, din cauza problemelor financiare, am solicitat printr-o adresa la Motoractive leasing, rezilierea contractului ca urmare a intrarii firmai in incapacitate de plata, nemaiputand duce la bun sfarsit acest contract.
Firma de leasing, refuza sa rezilieze contractul , cerand in schimb un comision de reziliere de 15% din valoarea de achizitie a autoturismului, ignorand faptul ca eu am platit 30 % avans.
Am incercat prin neplata a doua rate, dar cei de la leasing au bagat la decontare doua bilete la ordin care aveau inscrisa ca data de decontare luna august si septembrie 2008.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in aceasta privinta.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: badeana78 , utilizator 12:13, 21 Noiembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Din pacate au dreptate....
Ca sa nu vorbesc fara cunostinta de cauza , prefer sa va redau cateva aspecte cu privire la reziliere:
Astfel , cu privire la clauza rezilierii contractului de leasing, norma internaţională IAS 17 „Contabilitatea leasingului” preciza că „în mod normal un contract de locaţie-finanţare (leasing financiar - n.n.) nu este supus rezilierii”. De asemenea referitor la problema rezilierii contractului de leasing, IAS 17 „Leasing” revizuit precizeaza:

“Leasingul irevocabil reprezintă operaţiunea de leasing care este revocabilă doar:

a) când are loc un eveniment ce nu putea fi prevăzut;

b) cu permisiunea locatorului;

c) în cazul în care locatarul contractează cu acelaşi locator un nou leasing privind acelaşi bun sau unul echivalent; sau

c) în momentul plăţii, de către locatar, a unei sume suplimentare, astfel încât, la începutul leasingului continuarea lui este suficient de sigură.”
Din cele prezentate se poate trage concluzia că norma internaţională IAS 17 „Leasing” prevede că, în principiu, un contract de leasing financiar nu poate fi reziliat dar, dacă se face acest lucru, penalizările suportate de locatar sunt foarte mari...ceea ce v-au si precizat cei de la Motoractive....
Daca imi dati adresa de email o sa va dau o sugestie...nu vreau sa ma abat de la topicul deschis de Dmv.
Mult succes ,
daniela vorovenci a scris:
Astfel , cu privire la clauza rezilierii contractului de leasing, norma internaţională IAS 17 „Contabilitatea leasingului” preciza că [...]

Stimata doamna,
Regimul juridic al unui anumit contract (si implicit posibilitatea rezilierii sale) NU are legatura cu normele contabile, nici interne nici externe! Contractul de leasing in dreptul romanesc este reglementat de OG 51/1997 privind societatile de leasing si operatiunile de leasing.

Situatia mentionata depinde extrem de mult de prevederile contractuale, deoarece potrivit legii rezilierea nu opereaza automat, iar finantatorul nu are niciodata obligatia de a accepta sau initia rezilierea. Daca acel comision este prevazut in contract, atunci el este datorat de catre client. Cei 30% cu ce titlu au fost platiti si de ce vedeti o legatura cu cei 15%, care sunt de fapt o penalizare pentru neplata?
Normele legale româneşti,[8] cu privire la caracterul irevocabil al contractului de leasing, specifică: „în cazul în care utilizatorul refuză să primească bunul la termenul stipulat în contract sau dacă se află în stare de reorganizare judiciară şi/sau faliment societatea de leasing are dreptul de a rezilia contractul (…). De asemenea în cazul în care utilizatorul nu execută obligaţiile de plată a ratei de leasing timp de două luni consecutive, finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul (…).” După cum se poate observa reglementările legale româneşti privind leasingul vizează doar dreptul de reziliere pe care îl are societatea de leasing, în timp ce pentru utilizator nu se specifică un astfel de drept.

....
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Acolo de unde ati preluat cuvintele de mai sus scrie cumva si ca orice contract este de principiu irevocabil si ca se poate prevedea rezilierea (inclusiv unilaterala) in contract? :stunned:

Alte discuții în legătură

Legea 287 / 06.07.2007 privind operatiunile de leasing radu.popa radu.popa [i][b]\"Art 15: - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing ... (vezi toată discuția)
Leasing Maryy86 Maryy86 AM SI EU O NELAMURIRE:DACA O FIRMA VREA SA-SI ACHIZITIONEZE O MASINA IN LEASING LUNA ACEASTA,FACTURILE SUNT CONSIDERATE CHELTUIELI SI LI SE VA DEDUCE TVA-UL? (vezi toată discuția)
Leasing patriciageorgescu patriciageorgescu o persoana juridica poate inchiria o autoutilitara luata in leasing ( leasing-ul nu s-a terminat) unie persoane fizice cu obligatia din partea persoanei fizice ... (vezi toată discuția)