avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... incetarea pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

incetarea pensiei de urmas

am primit o decizie privind incetarea platii pensiei de urmasi in baza art,113,alin.(1),lit.b ....din legea nr 263/2010....am termen 30 de zile sa contest..dar eu ce acte trebuie sa depun la contestatie? cum trebuie sa procedez?
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
nicoletav, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 27 August 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-a fost acordata pensia;
...

2. Pentru ce vreti sa contestati decizia de incetare a platii pensiei de urmas?
de ce nu mai primesc pensie incontinuare? ce conditi nu mai indeplinesc?6 luni am indeplinit conditiile si acum nu mai indeplinesc asa dintr o data...in decizia scrie doar ce am mentionat mai sus..
In ce calitate primiti pensie de urmas?
sotie
Legea nr.263/2010 :
Articolul 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Articolul 86
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).

Articolul 87
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).


Prin urmare, daca dvs nu indepliniti nicio conditie din cele mentionate la art.65 si 86 din lege., atunci ati beneficiat de pensie de urmas doar pentru o perioada de 6 luni.

Alte discuții în legătură

Pensie urmas turc_alin turc_alin Care sunt conditiile si termenii pentru ca sotia pensionara sa poata beneficia, dupa moartea sotului, de 1/2 din pensia acestuia ? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas iefticugeorg@clicknet.ro iefticugeorg@clicknet.ro Am si eu o intrebare : pensia de urmas de cind se primeste? din clipa cind moare sotul , sau de la o anumita virsta? Multumesc pentru raspuns. :(( (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor Ares-3 Ares-3 Va rog sa imi spuneti daca sotia supravietuitoare a unui pensionar beneficiaza de pensie de urmas 6 luni in urmatoarea situatie: - nu are loc de munca - ... (vezi toată discuția)