avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea zilei libere pt consultatii medicale copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea zilei libere pt consultatii medicale copil

buna ziua
stiu ca a fost adoptata de parlament, nu stiu daca a fost publicata in monitorul oficial, Am intrebat la lucru despre aceasta lege dar mi s a spus ca nu exista asa ceva , zi libera pt consultatie copil odata pe an
va rog sa ma lamuriti daca am dreptul de a cere asa ceva
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 7 Septembrie 2015
1. Părinţii vor beneficia anual de o zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, conform Legii nr. 91/2014, care se aplică din data de 6 iulie 2014.

2. Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului
Art. 2.
(1) Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat.


(2) Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.

(3) În cazul în care, în urma unor verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinţi au solicitat liberul contrar legii, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de prevederile legii.

Art. 4.
(1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, solicitată în condiţiile art. 2.


(2) În cazul mai multor cereri simultane din partea angajaţilor pentru acordarea liberului, care depăşesc 5% din numărul total de angajaţi, angajatorul va programa, prin rotaţie, zilele lucrătoare libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea.

(3) Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 lei.

3. Pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă prevăzută la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului părintele sau reprezentantul legal al copilului depune cererea la angajator cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.

Modelul cererii :
CERERE

Subsemnatul/Subsemnata, . . . . . . . . . ., angajat/ă în cadrul . . . . . . . . . ., în calitate de părinte/reprezentant legal al copilului/copiilor . . . . . . . . . ., născut/născuţi la . . . . . . . . . .,

vă adresez rugămintea de a-mi aproba acordarea unei zile libere/două zile libere, în data de . . . . . . . . . ., în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Ataşez prezentei cereri declaraţia pe propria răspundere cu privire la faptul că celălalt părinte/reprezentant legal al copilului/copiilor . . . . . . . . . . (se completează cu numele şi prenumele părintelui/reprezentantului legal) nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita în cursul acestui an calendaristic.

Data Semnătura

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 91/2014, la cerere se ataşează o copie a documentului din care să rezulte calitatea de părinte, respectiv de reprezentant legal al copilului, după caz, precum şi o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.
multumesc mult, ziua libera de genul asta trebuie recuperata in cazul cind care de ex nu iese normativul de ore pe luna? sau se scade? aceiasi intrebare este si pt donarea de singe, zi libera neplatita , dar trebuie recuperata? unde lucram noi ziua de lucru este de 12 ore deci o zi de concediu nu acopera celel 12 ore , asfel ca pt 3 zile de concediu acopera 2 de lucru
Art.1 din Legea nr.91/2014:
....
(3) Persoanele prevazute la alin.(2) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente.

Prin urmare, actul normativ nu face nicio referire la recuperarea acestei zile, ci doar ca anagajtorul nu este obligat sa plateasca drepturile salariale aferente acestei zile.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
conteaza sau nu daca apare in contractul colectiv de munca? cineva zicea ca daca nu apare nu sint obligati sa aplice, chiar daca scrie ca sint pt angajatori de stat si privati...
1. Contractul colectiv de munca (CCM) trebuie modificat in sensul prevazut de Legea 91/2014.

2. Chiar daca in CCM actual nu este o asemenea prevedere acesta se aplica in baza legii.

3. Deci angajatorul este obligat sa va acorde ziua libera dar numai la cererea dvs.

Alte discuții în legătură

Informatii lege tatianagrosu1977 tatianagrosu1977 Buna seara, Va rog sa am ajutati sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare: In ce lege gasesc ca angajatul are dreptul la o zi libera pe an cu scopul ... (vezi toată discuția)
Zi libera analize copil eu1983 eu1983 Buna ziua . Va rog sa-mi spuenti daca este implemantata legea prin care unul din parinti poate beneficia de o zi libera pe an , pentru efectuarea analizelor ... (vezi toată discuția)
Zi libera verificare sanatate copil croberta croberta daca mama beneficiaza de concediu crestere copil pina la 2 ani, tatal mai are dreptul la acea zi libera in care sa verifice starea de sanatate a copilului ? (vezi toată discuția)