1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 89
...
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
Art. 91
In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
2. - Asadar dvs. beneficiati de pensie de urmas, daca sunteti studenta, pana la varsta de 26 de ani.
- Puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit din salariu, indiferent de cuantumul venitului. (ce spuneti dvs. a fost valabil pana la 01.01.2011, in baza precedentei legi a pensiilor (nr. 19/2000).
3. - In momentul in care impliniti 26 de ani inceteaza plata pensiei de urmas pentru dvs.
- Recomandarea mea ar fi sa va primiti fiecare pensia ei de urmas.
la inceput au fost 2 pensii.primeam si eu si mama mea separat.cand mi-a trecut pensia pe card , da,s-a transformat intr-o singura pensie adunata ca sa zic asa. in prezent mama mea lucreaza si vroiam sa stiu daca pot trece pensia mea ei, din cate stiam eu sotul supravietuitor beneficiaza de pensie toata viata. data nasterii septembrie 1973...si mai mentionez ca ea in cartea de munca venit brut are 1050 si net 785