avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Arestarea preventiva - competenta si publicitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Arestarea preventiva - competenta si publicitate

Doresc sa va intreb cine judeca o contestatie la arestarea preventiva pentru o infractiune care cade in competenta Judecatoriei? Tribunalul sau Curtea de Apel ? Este competenta, ca si la judecata de fond Curtea de Apel sau Tribunalul ? Si a doua intrebare este legata de judecarea arestarii preventive. Aceasta se judeca in camera de consiliu? Judecata in camera de consiliu PRESUPUNE CA NICIO ALTA PERSOANA IN AFARA DE INCULPATI SA NU POATA FI PREZENTA IN SALA DE JUDECATA? Judecata contestatiei la arestarea preventiva se judeca de-asemeni in camera de consiliu? Precizez ca ma intereseaza cu precadere situatia arestarii (prelungire/revoare) din cursul urmaririi penale. Inculpatii inca nu au fost trimisi in judecata. Care este ratiunea pentru care s-ar judeca in camera de consiliu? Nu contravine principiului publicitatii sedintelor de judecata ? Va multumesc.
Contestatia se judeca la tribunal, spre deosebire de apeluri care se judeca la curtea de apel.
Camera de consiliu este o fictiune, desi se numeste asa, este tot in sedinta publica. Se poate asista de catre oricine (daca este loc in sala).
Va multumesc mult pentru raspuns, dna avocat! Puteti ca rog sa imi indicati si temeiul legal care dispune ca Tribunalul este cel care judeca contestatia si temeiul legal care prevede ca arestarea preventiva se judeca in sedinta publica si nu in camera de consiliu? nu reusesc sa gasesc temeiul, desi caut in cod de o zi :D
Imi poate indica cineva temeiul de drept ??:-/
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2015
cezarad, utilizator
ART. 203 c.p.p.
Organul judiciar competent şi actul prin care se dispune asupra măsurilor preventive
(1) Măsura preventivă prevăzută la 202 alin. (4) lit. a) poate fi luată faţă de suspect sau inculpat de către organul de cercetare penală sau de către procuror, numai în cursul urmăririi penale.
#M2
(2) Măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. b) şi c) pot fi luate faţă de inculpat, în cursul urmăririi penale, de către procuror şi de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în procedura de cameră preliminară, de către judecătorul de cameră preliminară, iar în cursul judecăţii, de către instanţa de judecată.
#B
(3) Măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. d) şi e) pot fi luate faţă de inculpat, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în procedura de cameră preliminară, de către judecătorul de cameră preliminară, iar în cursul judecăţii, de către instanţa de judecată.
(4) Organul de cercetare penală şi procurorul dispun asupra măsurilor preventive prin ordonanţă motivată.
#M2
(5) În cursul urmăririi penale şi al procedurii de cameră preliminară, cererile, propunerile, plângerile şi contestaţiile privitoare la măsurile preventive se soluţionează în camera de consiliu, prin încheiere motivată, care se pronunţă în camera de consiliu.
#B
(6) În cursul judecăţii, instanţa de judecată se pronunţă asupra măsurilor preventive prin încheiere motivată.
(7) Încheierile pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară sau de instanţa de judecată se comunică inculpatului şi procurorului care au lipsit de la pronunţare.

ART. 204 c.p.p.
Calea de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în cursul urmăririi penale
#M2
(1) Împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi dispune asupra măsurilor preventive, inculpatul şi procurorul pot formula contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune la judecătorul de drepturi şi libertăţi care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa ierarhic superioară, în termen de 48 de ore de la înregistrare.
(2) Contestaţiile împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune asupra măsurilor preventive se soluţionează de un complet compus din judecători de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispoziţiile prezentului articol aplicându-se în mod corespunzător.
................................
Va multumesc, domnule avocat! Extrem de corect si de oportun sunteti ca de obicei! Mi-as permite sa va mai intreb cum si cand poate fi atacata Incheierea Tribunalului prin care a respins contestatia fata de masura arestului preventiv? Deci daca intr-o speta, Judecatoria a admis propunerea de arestare a Parchetului, apoi inculkpatul a formulat contestatie care a fost respinsa de Parchet, cand si cum mai poate fi atacata ? In asemenea situatie, se impune sa se astepte sa treaca termenul propriu-zis de 30 zile? Nu se poate cere revocarea masurii arestarii mai repede? Am inteles ca exista varianta sa se formuleze o cerere de REVOCARE sau o cerere de INLOCUIRE a masurii arestului preventiv? Cand, cum si cine judeca o astfel de cerere? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Inculpatul poate să facă cerere pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu? Zebedeu Zebedeu Inculpatul poate să facă cerere pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu? (vezi toată discuția)
Arestarea la domiciliu Robertgj Robertgj Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la arestarea la domiciliu.Este privativa de libertate sau neprivativa de libertate? (vezi toată discuția)
Arest in domiciliu oltul oltul care sunt conditiile aplicarii arestului in domiciliu? (vezi toată discuția)