art.1 din Legea nr.61/1993
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
.......
Art.4 din Normele de aplicare a Legiinr.61/1993
...
(2) Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
(3) În aplicarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 61/1993, tinerii beneficiază de alocaţie de stat pentru copii în situaţia în care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional fără întrerupere, cu excepţia prevăzută la alin. (2).
(4) Cererea prevăzută la alin. (1) lit. b) se depune la unităţile de învăţământ şi este însoţită de copia actului de identitate şi de adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ, prin care se atestă faptul că urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, că acestea sunt continuate fără întrerupere şi că nu repetă anul şcolar. În situaţia în care anul şcolar se repetă din motive medicale, cererea va fi însoţită şi de copia certificatului medical sau a altui document medical care atestă această situaţie.
Vă mulțumesc pentru răspuns, dar baza legală am studiat-o și noi și interpretăm sintagma „au împlinit vârsta de 18 ani și repetă anul școlar”, în sensul că este vorba de repetarea ultimului an școlar încheiat după împlinirea vârstei de 18 ani, nu de oricare an școlar de-a lungul traseului său educațional, întrucât, așa cum am precizat și în mesajul inițial, elevii care sunt orientați în învățământul special sunt de regulă cei ce înregistrează eșec școlar (repetenție) în învățământul de masă cel puțin 2 ani școlari, ei putând să depășească chiar și cu 4 ani vârsta clasei și putând să beneficieze, conform legii, de școlarizare în unități speciale de stat până la vârsta de 26 de ani, deci și de plata alocației în condițiile respectării criteriului continuității studiilor liceale/profesionale fără întrerupere. În schimb, cei de la AJPIS consideră că repetarea oricărui an școlar pe parcursul traseului educațional (indiferent că este clasa a 3-a sau a 5-a, de exemplu) conduce automat de sistarea alocației la împlinirea vârstei de 18 ani, chiar dacă elevii urmează fără întrerupere cursurile liceului special. Așadar, am fi vrut să știm dacă avem dreptate noi sau au dreptate ei.
Pentru a primi un raspuns oficial va puteti adresa AnPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Textul de lege nu face nicio referire la "repetarea oricărui an școlar pe parcursul traseului educațional".
"Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi repetă anul şcolar ... " . Sunt in asentimentul dvs ca legea se refera numai la cei care au implinit varsta de18 ani.
Buna ziua fata mea a facut 18 ani ,in ianuarie 2021 ,si este la liceu, a facut cerere de alocatie din februarie ,si in aceasta luna a primit doar 218 lei, nu trebuia sa ii vina din urma , adica din februarie?