Cineva incurca termenii.
Daca legea "zice" ca
se aplica, atunci inseamna ca asociatia poate
calcula - altfel cum sa traducem?
Aici pe forum s-a mai discutat aceasta tema, insa cred ca nu le-ati parcurs, poate dati o cautare personalizata pe forum.
Ce va pot spune eu?
La noi in asociatie, com. ex. a intocmit un
Sistem propriu de penalizari, iar termenii despre care vorbiti arata cam asa:
- data afisarii listei de plata - data la care se afiseaza lista de plata...;
- data termenului de plata - data afisarii listei de plata + 1 zi; poate aici este nevoie de oarece explicatii: observati ca in lege este specificat ca termenul de plata este de maximum 20 de zile calendaristice - adica un interval cuprins intre 1 si 20 de zile;
- data scadenta - este data termenului de plata + 30 de zile (
perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, in care se mai poate plati fara a suporta penalizari);
- valoarea procentului de penalizari hotarat in AG este de 0,1% / zi intarziere;
In acest sens nu mai poate fi vorba ca un proprietar poate sa beneficieze de 50 de zile in care poate sa-si achite debitul fara a i se aplica/calcula penalizari.
Retineti ca de fapt proprietarul consuma un serviciu sau o utilitate cu 20-25 sau chiar 30 de zile mai inainte de a se afisa lista de plata, astfel incat ce sa mai vorbim, acest nr. de zile s-ar adauga la cele 31-50 de zile pasuite, iar in lipsa unui fond de rulment (cazul nostru) activitatea asociatiei s-ar bloca imediat, adica furnizorii ar inceta furnizarea utilitatilor !
Ca sa nu credeti ca am intentia de a tzine cu o parte sau cu alta, mentionez ca administrez o asociatie de locatari destul de mare (504 ap.)., iar
Sistemul propriu de penalizari al asociatiei este documentul meu de lucru, altfel cum as putea eu sa intocmesc listele de plata, cum sa calculez (corect), luna de luna penalizarile?
In principiu sunt de acord cu opinia presedintelui dvs.-
Astfel, un locatar care isi plateste la timp intretinerea va fi de acord cu orice sistem de penalizare pt ca nu-l va afecta in nici un fel, in timp ce un restantier il va contesta folosindu-se de ambiguitatile legii si de tot felul de "chichite avocatesti" (de ex: ba ca nu-i semnata lista de catre cenzor/presedinte, ba ca nu s-a mentionat data scadenta, ba ca fondul x este ilegal, ba ca cutare coloana nu este pusa unde trebuie in tabel etc.) De aceea ramane la latitudinea asociatiilor - respectiv a com ex, sa stabileasca un "sistem propriu de penalizari" in cadrul limitarilor impuse de lege.
Astept cu interes si alte opinii.