avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este posibil ca un procuror să se sesizeze DIN OFICIU ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este posibil ca un procuror să se sesizeze DIN OFICIU pentru o infracțiune de loviri și alte violențe?

Este posibil ca un procuror sa se sesizeze DIN OFICIU pentu o infractiune de loviri si alte violente ???? Nu este de natura acestei infractiuni ca actiunea penala sa fie pusa in miscare doar la PLANGEREA PENALA a partii interesate, respectiv a partii vatamate ? Daca intr-un caz de loviri si alte violente, spitalul anunta parchetul, iar parchetul se autosesizeaza, acest lucru poat efi catalogat ca o SESIZARE DIN OFICIU ? Nu vine cap in cap cu prevederile art. 193 NCP care dispun ca raspunderea penala este atrasa doar la plangerea prealabila a victimei ??
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amazoanna1 , utilizator 13:49, 16 August 2018
~ Conținut șters la cerere ~
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei se sesizeaza din oficiu in cazul descris de dvs dar daca se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, actiunea penala se poate pune in miscare din oficiu in cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitatea de exerciţiu restrânsă sau o persoană juridică ce este reprezentată de făptuitor.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult, dle Avocat! Sunteti cu adevarat de ajutor, cu siguranta cel mai util de pe forum pe segmentul penal :)
Buna ziua
As dori sa va intreb daca in cazul vatamarii corporale prin punerea in primejdie a vietii persoanei (194 lit e ncp) se poate merge doar pe sesizarea din oficiu? daca da, poate interveni impacarea?
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Se poate. Nu poate interveni impacarea.

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ? cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i ... (vezi toată discuția)
Controverse privind impacarea părților în procesul penal cezarad cezarad Am 2 întrebări legate de chestiune: 1. care este diferența între RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE (art. 158 NCP) și ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR (art. 159 NCP) ... (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)