Este posibil ca un procuror sa se sesizeze DIN OFICIU pentu o infractiune de loviri si alte violente ???? Nu este de natura acestei infractiuni ca actiunea penala sa fie pusa in miscare doar la PLANGEREA PENALA a partii interesate, respectiv a partii vatamate ? Daca intr-un caz de loviri si alte violente, spitalul anunta parchetul, iar parchetul se autosesizeaza, acest lucru poat efi catalogat ca o SESIZARE DIN OFICIU ? Nu vine cap in cap cu prevederile art. 193 NCP care dispun ca raspunderea penala este atrasa doar la plangerea prealabila a victimei ??
Ei se sesizeaza din oficiu in cazul descris de dvs dar daca se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, actiunea penala se poate pune in miscare din oficiu in cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitatea de exerciţiu restrânsă sau o persoană juridică ce este reprezentată de făptuitor.
Buna ziua
As dori sa va intreb daca in cazul vatamarii corporale prin punerea in primejdie a vietii persoanei (194 lit e ncp) se poate merge doar pe sesizarea din oficiu? daca da, poate interveni impacarea?