avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta

V-as ruga frumos sa ma ajutati la o speta.
A are în proprietate un imobil (casă de locuit) în valoare de 120.000 lei, precum şi un autoturism în valoare de 30.000 lei, acestea fiind singurele bunuri urmăribile (sesizabile) ale lui A.
Imobilul lui A este distrus în întregime cu ocazia demolării unui imobil vecin, ca urmare a unei manevre greşite a demolatorului. Între societatea răspunzătoare de prejudiciul astfel cauzat lui A şi acesta din urmă s-a încheiat o tranzacţie în urma căreia A a fost despăgubit cu 100.000 lei.

1. B,C, D şi E sunt creditori ai lui A, după cum urmează:
o B are o creanţă în valoare de 110.000 lei, garantată printr-un drept de ipotecă asupra casei de locuit a lui A.
o C are o creanţă în valoare de 10.000 lei, garantată printr-un drept de ipotecă mobiliară asupra autoturismului lui A.
o D are o creanţă în valoare de 10.000 lei
o E are o creanţă în valoare de 20.000 de lei.
Indicaţi motivat cum vor fi acoperite creanţele creditorilor B, C, D şi E pe seama bunurilor lui A.

2. Consideraţi situaţia de fapt descrisă mai sus. Cum vor fi acoperite creanţele dacă valoarea creanţei lui B este de 96.000 lei?

Alte discuții în legătură

Dezbatere privilegiu imobiliar vs ipoteca banca fyeratanye fyeratanye salut, Am citit multe subiecte in acest forum in legatura cu privilegiul imobiliar instituit de asociatie de proprietari si ipoteca a banci cu titlu ... (vezi toată discuția)
Drept civil moldovan.ana moldovan.ana Bună ziua! Mă poate ajuta cineva cu rezolvarea acestei spețe: X îi împrumută lui Y suma de 10.000 de Euro, Y garantând cu o ipotecă asupra ... (vezi toată discuția)
Credite bancare si conditii de creditare abuzive turbina turbina In 2007 am contractat o linie de credit in valoare de 240.000 lei pentru care am gajat cu propria casa (ipoteca de rang 1). Ulterior am mai facut doua credite ... (vezi toată discuția)