avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

postnatal

Buna ziua,

Am o intrebare pentru dvs. Situatia este urmatoare: Sunt insarcinata in sase luni si lucrez in tara. Sotul meu este plecat in Belgia si doresc sa parasesc tara. In aceste conditii as dori sa aflu( daca nasc in Belgia) mai beneficiez de postnatal?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: sanduioana , utilizator 09:56, 8 Ianuarie 2016
1. Vreti sa nasteti in Belgia si apoi sa reveniti in tara sau nu?

2. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti beneficia dar trebuie sa luati certificatele medicale lunare de la medicul de familie si sa le depuneti la angajator.

3. De concediu crestere copil (CCC) veti beneficia numai daca veti locui in tara cu copilul pentru care solicitati acest CCC.
As vrea sa raman in Belgia. Voi renunta la alocatia copilului din tara dar vreau sa beneficiez de banii crestere copil deoarece consider ca este dreptul meu ca angajat.
1. Este dreptul dvs. de a beneficia de indemnizatie pentru CCC daca respectati prevederile legale.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

3. Asadar daca veti locui in Belgia nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la varsta de 2 ani.
multumesc mult pentru raspuns
Va rog sa ma mai ajutati cu un raspuns.

Ce trebuie sa fac si care sunt procedurile pentru a putea trece de la program de 8 ore la program de 6 ore si din ce luna se poate face aceasta trecere?
Iar daca voi trece la programul de 6 ore o sa imi fie micsorat salariul si tichetele sau vor ramane tot ca la programul de 8 ore?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Cu cat se plateste concediu de risc maternal si imi pot lua din 14 saptamani? (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal tudorcatalinaroxana tudorcatalinaroxana am avut concediu de risc maternal 110zile el este de 120 dupa ce termin concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile pot sa-mi iau diferenta de 10 zile ... (vezi toată discuția)