avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz eliberare nota lichidare si adev de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz eliberare nota lichidare si adev de vechime

buna ziua
as dori sa trimit prin posta cu confirmare de primire cerere pt lichidare si cerere eliberare adev de vechime.
In urma solicitarii telefonice a acestor lucruri am fost refuzat.Cum sa formulez cererea pt angajator, va rog sa mi spuneti carui legi este obligat este sa elibereze adev si cit este termenul limita de raspuns din partea lui.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:06, 15 Ianuarie 2016
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Domnule Administrator/Director,

Subsemnatul(a)……………cu domiciliul ………………………………, in baza art.8 alin.3 lit.b din HG 500/2011 si a art.34 alin.5 C.mun., solicit eliberarea unei adeverinţe de vechime pentru perioada lucrata la S.C. ............, in functia de ........ cu salariile, sporurile, etc.,………… ……………………………………………………………………
Va multumesc anticipat.

Semnătura, Data,

a primit prin posta de la un cabinet de avocatura adv de vechime , lichidarea i s a refuzat fiind conditionata .
intrebarea este ce se poate intimpla daca nu se primeste lichidarea?
Nu se poate intampla nimic.

Nota de lichidare este un document care, in prezent, nu are nicio sustinere legala.
Un astfel de document este obligatoriu numai daca va incadrati ca si gestionar, intrucat Legea nr.22/1969 dispune :
art.6
"Cel ce urmeaza a fi angajat sau trecut în functia de gestionar va prezenta o dovadă eliberata de agentul economic, autoritatea sau institutia publică în care a fost anterior incadrat, din care să rezulte dacă a produs pagube avutului obstesc, natura acestora şi dacă ele au fost acoperite.
Aceasta dovada poate fi ceruta de la ultimul loc de muncă şi de agentul economic, autoritatea sau institutia publică care ar urma sa faca angajarea sau trecerea în functia de gestionar.
Agentii economici, autorităţile sau instituţiile publice sînt obligate sa elibereze sau, după caz, sa comunice dovada prevăzută în alineatul 1, în termen de cel mult 10 zile de la primirea cererii.În raport cu cele aratate în dovada, conducatorul agentului economic, autorităţii sau institutiei publice va hotari asupra angajarii sau trecerii în functia de gestionar."
firma condititoneaza eliberarea acestui act acuzind ca respectiva persoana detine un obiect pe care le folosit in exclusivitate( minciuna), persoana nu a avut pe inventar , adica sub semnatura absolut nimic.
in perioada de preaviz din cauza neintelegerilor , persoana si a bagat demisia la zi( ,,cu acordul ambelor parti,, firma i a zis ca trebuie acordul lor sa si dea demisia desi e un act unilateral)
in ziua cind si a bagat demisia la zi i s a spus sa aduca respectivul obiect desi nu era in utilizare exclusiva sub cheie sau pe inventar.
Personal mi se pare ciudat ca i s a adus acuzarea dupa ce s a intors din concediu de odihna facut in perioada de preaviz.
IN acea scrisoare de la avocati se scria ca a detinut anumita functie de sef, desi nu a foast remunerat altfel decit ceilalti oameni si ca nici pe contractul de munca nu scrie ca a fost angajat ca sef de service. NU trebuia sa aiba contract pe acea functie ca sa fie considerat legal ca e sef??
I s a trimis pe ,mail o amenintare de la patron ca daca nu aduce obiectul se va adresa politiei din zina unde este firma.Se pare ca nu a facut o pt ca nu s a primit nici o chemare sau facuta nici o ancheta, nici chemare in judecata nu s a primit.
Este ADEVARAT ca ne raspunzind unei asfel de scrisori cu valoare trimisa de un cabinet de avocatura in termen de 30 de zile se considera ca ai acceptat tacit ce scria acolo? multumesc anticipat
Nu este adevarat ce spune acea societate de avocati . Fac hartii doar ca sa-si justifice onorariul luat.

Atat timp cat nu exista un proces-verbal de predare-primire a bunului respectiv catre acea persoana, acele hartii nu au nicio justificare legala.

Se poate raspunde acelei firme de avocati ca si amenintarea este o fapta care poate atrage raspunderea penala.

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta vechime munca Dandedan Dandedan Buna seara! Am si eu o problema: tatal meu vrea sa se pensioneze si ii trebuie adeverinta de la toate locurile de munca avute pentru a depune la casa de ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare acte incetare contract de munca madoc madoc Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri in privinta actelor ce trebuie eliberate de angajator, angajatului (eu!): Am primit preavizul de de concediere si ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Mada20192020 Mada20192020 Salut! Daca imi dau demisia fara preaviz,in cate zile este obligat angajatorul sa imi dea demisia de incetare a cim si nota de lichidare...mie imi trebuie in 3 ... (vezi toată discuția)