avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se considera vechimea in munca pentru a se acorda ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se considera vechimea in munca pentru a se acorda indemnizatia de somaj

Daca in ultimii 2 ani am lucrat circa 7 luni, iar 5..6 luni am platit asigurarile sociale pentru pensie si de asemeni CASS prin contract cu institutiile respective, pot solicita si benefica de ajutor de somaj ?
-Daca da, cum procedez ?
-Daca nu, ce ar trebui sa fac pentru ca cele 5..6 luni sa se ia in considerare pentru a primi indemnizatie de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 15 Februarie 2016
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

2. Pentru cele 5-6 luni trebuia sa incheitai contract de asigurare cu AJOFM-ul.

Legea nr.76/2002
Art. 20 Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).

Art. 22
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plăteşte contribuţia de asigurare pentru şomaj.

Asadar, potrivit legii, puteti incheia un contract de asigurare cu AJOFM-ul, daca sunteti asigurata în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este de 5,25 lei/luna.
Sunt inregistrata ca somer neindemnizat la agentia locala a fortelor de munca si am contract cu Casa de pensii unde imi platesc CASul, de asemeni platesc asigurarile de sanatate.. Va rog mult, nu am inteles ce contract trebuia sa mai inchei cu AJOFMul ?? Nu mi se pot lua in considerare ca stagiu de cotizare cele 5..6 luni platite fara sa am acest contract ? De asemeni, daca vreau acum sa inchei acest contract, unde anume la AJOFM trebuie perfectat acest act si as vrea sa stiu daca in baza acestui contract se pot lua in considereare cele 5..6 luni incat sa pot incepe sa beneficiez de indemnizatie de somaj ? O alta chestiune unde sunt necesare clarificari, pentru ce se platesc cei 5,25/luna si unde anume, de ce la inregistrarea la fortele de munca, ca somer, nu ni se specifica aceste posibilitati si nu ni se spune nimic despre contrcatul cu AJOFM ...?? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2015
Cornelissa, utilizator
1. - Una din conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj este ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Plata contributiilor la pensie (CAS) si sanatate (CASS) nu are nici o legatura cu stagiul de cotizare la somaj, adica cele 5-6 luni in care ati platit CAS si CASS nu sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Contributia pentru somaj se plateste fie pri retinerea pe statul de plata fie prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Agentia de Somaj.

3. - Cand ati incheiat contracte de asigurare sociala cu Casa de Pensii (pentru CAS) si cu CJAS (pentru CASS) trebuia sa incheiati un contract de asigurare sociala si cu Agentia de Somaj.
- In situatia in care nu ati incheiat un astfel de contract de asigurare sociala cu Agentia de Somaj nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Cititi si prevederile legale aratate mai sus de colegul meu.
MULTUMESC foarte mult, am citit...Insa am neclaritatile mentionate. Daca LA AGENTIA LOCALA DE SOMAJ au tinut sa-mi spuna si au "stiut" sa-mi spuna ca nu mai pot beneficia de indemnizatie de somaj, de ce nu au stiut sa-mi spuna, eventual sa-mi dea o comunicare /instiintare scrisa (cum fac atunci cand vor dansii si pt situatiile pt care vor dansii) ca sa stiu ca pot incheia un astfel de contract ? Astfel, as mai vrea sa stiu:
1)-unde anume trebuie sa inchei acest contract exact, se poate la agentia locala sau unde m-am inregistrat pentru somaj sau trebuie in alta locatie (la AJOFM sau unde anume -eventual unde pot intreba ca sa aflu daca dvs nu imi puteti indica exact si cum se numeste exact contractul pe care trebuie sa il inchei?)
2)-avand in vedere ca nu am fost in cunostinta de cauza -mai precis pana acum am fost indusa in eroare in legatura cu aceasta posibilitate si mi-a venit ideea mie sa intreb aici despre aceasta posibilitate, nu am nici o varianta prin care sa solicit sa se tina cont de acele luni platite deja , in baza acestor neclaritati de care nu ma simt vinovata eu ?
(tin sa adaug ca am card profesional european eliberat de agentia locala de somaj, scrie pe el Agentia nationala pentru Ocuparea Fortei de munca,- acesta nu poate fi echivalat/considerat cu un astfel de contract incat sa se tina seama de acele luni ??)
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Cornelissa, utilizator
Contractul de asigurare se va incheia cu agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sau a punctului de lucru în raza caruia îsi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca ati avut ultimul loc de munca sau ati realizat venituri în acea localitate.

Model de contract
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Salutare ContSters363982 ContSters363982 Buna ziua, De 3 ani sunt in co. fara plata, am lucrat ca as. med. m-ar interesa daca dupa terminarea co as putea sa merg cu cartea de munca in continuare ... (vezi toată discuția)
Pot sa intru in somaj daca platesc cas-ul? Mona2003 Mona2003 Cum pot sa intru in somaj daca platesc CAS-ul (Contributia de Sanatate) ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Emmaluminita Emmaluminita Buna ziua. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni, pentru ... (vezi toată discuția)