avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale drepturile actionarului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

drepturile actionarului

sint actionar important intr-o societate comerciala cu o cota de participare de 12%, iar in urma unor nereguli depistate la nivelul conducerii,am cerut acesteia sa mi se puna la dispozitie organigrama societatii impreuna cu numele angajatilor si locul pe care acestia il ocupa in organigrama.de asemenea am cerut sa fie specificat si salariul brut sau de baza pe care fiecare angajat il primeste in urma activitatii pe care o desfasoara in cadrul societatii. la acesta din urma cerere am fost refuzat , invocindu-se art.158 din codul muncii,referitor la confidentialitatea salariului. nu mi se pare just ca al trei-lea actionar important din societate sa nu poata verifica aceste salarii ale angajatilor sai ,la urma urmei, mai ales cind aceste salarii au creat o problema financiara in economia societatii.
Cel mai recent răspuns: biby , utilizator 11:07, 22 Iulie 2009
Salariul poate fi confidential fata de terti dar nu si fata de asociati sau actionari! Este o aberatie!
Mergeti din nou la resurse umane si "dati-i cu cartea in cap"! Sa va arate articolul de lege unde scrie ca actionari/asociatii sau administratorul unei societati nu au dreptul sa cunoasca valoarea salariului?! Si atunci cum ii platesc? Si cum se semneaza contractele individuale de munca? In alb?
B-)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
va multumesc pentru raspuns ! daca mi-ati putea indica si un articol de lege....?! raspunsul administratorului a fost luat din legea 53/2003 art.158 aln. 1si2....acolo nu este insa nici o specificatie clara la aceasta confidentialitate, adica in ce cazuri se aplica...poate dumneavoastra reusiti sa-mi dati un indiciu de lege....multumesc!
Eu cred ca trebuie insistat la conducerea societatii, nu la resurse umane.

Actionarul poate cere informatii doar administratorului (consiliului de administratie) nu personalului angajat al societatii. Eventual, se poate adresa cenzorului societatii sau auditorului acesteia, potrivit art.164 LSC, fara a fi in drept sa obtina vreun raspuns decat cu ocazia adunarii generale.

Actionarul cu peste 5% poate cere, de asemenea, convocarea adunarii generale pentru analizarea modului in care administratorul isi desfasoara activitatea.
societatea este administrata in sistem unitar,iar cererea a fost facuta catre administratorul unic al societatii,...refuzul vine din partea acestuia, nu din partea personalului de la resurse umane....eu am investit financiar pentru un procent de12% din societate,si nu inteleg cum nu pot avea dreptul de a sti ce salarii au angajatii pe care ii platesc ....
Cereti convocarea AGA.

Pe salariati nu-i platiti dumneavoastra, ci societatea. Iar administratorul are dreptul sa stabileasca, in limitele impuse de AGA, salariile angajatilor.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Convocare adunare generala Desideriu Desideriu Care este termenul legal de convocare a adunarii generale a actionarilor care sa poata fi atacat in instanta ( intre data postei scisorii de convocare si data ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)
Cesiune de parti sociale elylaryssa elylaryssa As vrea sa stiu ce se poate face in cazul in care unul dintre actionari nu semneaza cesiunea? Actionarul care nu vrea sa semneze detine 5% din actiuni. (vezi toată discuția)