avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon mobil de lux in scoala

Buna ziua,
Iata un caz: intr-un liceu, elevul 1 sta de vorba in pauza si gesticuleaza mai larg cu mainile. Este cu spatele la elevul 2, care vine spre el (cu fata) tinand in mana, lateral putin un telefon mobil de peste 3000lei, cu castile in urechi, ascultand muzica. Cand ajunge in dreptul elevului 1, acesta face un gest larg cu mana. Cand elevul 1 se intoarce, vede telefonul pe jos, elevul doi in istericale si varsand injuraturi asupra elevului 1 caruia ii pretinde sa plateasca.
Directiunea scolii (care nu raspunde de obiecte) mediaza cazul: elevului 1 (care detine un telefon clasic) i se cere sa plateasca cel putin jumatate din costul de reparatii, pentru cateva probleme ale telefonului. Posesorul telefonului cere piese originale de import, nu fake-uri. Costul se ridica la niste sute de euro. Daca telefonul s-ar fi spart complet, in logica directiunii, elevul 1 ar fi trebuit sa plateasca cca 1700 lei.
Vina elevului 1 este zero aici, de vreme ce e mai normal sa misti in scoala decat sa etalezi telefoane de mii de lei, care nu sunt deloc necesare. Pe deasupra era cu spatele, in vreme ce elevul doi, raspunzator pr. proprietatea sa era cu fata si tine telefonul intr-o pozitie precara.
Intrebare: Nu cumva scoala are aici cea mai mare vina? Si dirigintele care ar trebui sa sfatuiasca parintii sa nu-si trimita copiii cu asa ceva la scoala. Nu si-ar trimite nimeni copiii cu 3000 lei in buzunar, nu? Scoala este obligatorie, deci elevul nu poate alege sa lipseasca de frica unor asemenea accidente. A devenit ea prea riscanta si din punct de vedere financiar?
Scoala trebuie sa aiba, si unele au, niste reguli interne clare, care sa interzica introducerea de obiecte foarte scumpe, sau sa decida ca orice obiect nenecesar, ca un telefon de lux, sa fie evaluat la pretul unui telefon clasic, daca sufera un accident. Altfel, punem raspunderi si obligatii pe umerii altor parinti si elevi. In acest caz, elevului 1, mai modest, i se cere sa plateasca moftul si luxul elevului 2.
M-ar interesa sa stiu parerile altora. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:03, 2 Decembrie 2015
Buna ziua,
Din umilele mele cunostinte elevii NU AU VOIE CU TELEFOANE MOBILE LA EI IN SCOLI.
De vina sunt parintii elevului care detinea telefonul ca i l-a dat acestuia la scoala.
Restul ....
Conducerea scolii nu avea ce sa intervina mai mult decat sa sanctioneze elevul care profera injurii si sa sanctioneze4 edlevul care avea la el un asemenea telefon LA SCOALA (adica pe acelas)
Nu pot sa spun ce mult inseamna raspunsul Dvs. Va multumesc. Mai ales cand conducerea si dirigintele puneau presiuni prin atitudini care aratau clar ca sunt nemultumiti de lipsa noastra de "cooperare" ( a parintelui elevului 1). Din pacate aceasta scoala nu are stipulat in regulament ca nu e voie cu obiecte de valoare.
Numai bine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
LPal, utilizator
Elevii nu au ce cauta la scoala cu asemenea telefoane decat pe riscul lor. La scoala copiilor mei sunt interzise si e perfect. Nu platiti nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
GermanAlex, utilizator
Daca nu s-o fi interzis cumva comunicarea în pauză prin VIU GRAI ... ori alte componente ale comunicarii nonverbale (gesturile ilustratoare, gesturile emblemă, etc.) atunci

- eu nu-mi dau seama ce regulă de conduită ar fi încălcat elevul 1.
- nu văd vreo fapta a acestuia prin care să fi încălcat vreo regula de conduită (faptă ilicită, nici pomeneală)
- nu văd vreo formă de vinovăţie (afară numai dacă elevul 1 nu s-o fi născut cu vreun ochi la spate ori ajunge careva la concluzia că ar fi trebui să poarte vreo oglindă retrovizoare ca să-i păzeasă el pe ... ăia de dau în gropi de preocupaţi ce sunt să butoneze fiţoşeniile din dotare, ţinându-le ...lateral ca să fie siguri că i-a văzut toată "prostimea").
- si ar mai trebui dovedită şi legătura de cauzalitate între fapta ilicită (!?) şi prejudiciul produs...

Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Daca nu s-o fi interzis cumva comunicarea în pauză prin VIU GRAI ... ori alte componente ale comunicarii nonverbale (gesturile ilustratoare, gesturile emblemă, etc.) atunci

- eu nu văd vreo regulă de conduită încălcată de elevul 1.
- nu văd vreo fapta a acestuia (ilicită, nici pomeneală)
- nu văd vreo formă de vinovăţie (afară numai dacă elevul 1 nu s-o fi născut cu vreun ochi la spate ori ajunge careva la concluzia că ar fi trebui să poarte vreo oglindă retrovizoare ca să-i păzeasă el pe ... ăia de dau în gropi de preocupaţi ce sunt să butoneze fiţoşeniile din dotare, ţinându-le ...lateral ca să fie siguri că i-a văzut toată "prostimea").
- si ar mai trebui dovedită şi legătura de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul produs...



Iinteresanta postarea dvs. dar mi se pare ca ne lasam furati de amanunte care ascund fondul. Astfel toata lumea va fi pornita impotriva #2, pentru "vina" de a poseda "telefon de fite", cu sentinta, foarte "romaneasca": bine i-a facut! :).
Initiatorul temei lasa sa se inteleaga faptul ca nu exista o prevedere in regulamentul de ordine interioara a scolii privind interzicerea telefoanelor, deci nimic imputabil #2 sub aspectul vinei de a fi introdus telefonul in scoala.
Haideti sa simplificam, fondul ramanand acelasi, cu alte detalii insa: o eleva la un liceu de muzica, se deplaseaza pe culoarul scolii, cu vioara in cutia ei, un vlajgan de coleg, uitandu-se la ea admirativ, se impiedica, cade peste vioara, care este deterioarata grav. Cine este vinovatul?
Imi amintesc cum, pe vremuri, una din "problemele" date spre studiu studentilor de la drept, inca din timpurile romane, era cea in care un frizer, cu briciul in mana, aparandu-se de o albina care intrase in incapere, taie gatul clientului. Si urmau discutii cu "cine este de vina". Imi amintesc ca am vazut, in niste contracte de inchiriere straine, la capitolul "responabilitati", "fapta lui Dumnezeu", si asta in secolul de gratie XXI.
Deci, chiar ma intreb, cum ar solutiona un judecator cazul celor doi elevi?
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
hotumattua, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestare regulament scolar lucianrosca lucianrosca Se poate contesta un regulament scolar care ar prevede ca elevii nu au voie sa detina (chiar inchise) telefoane mobile in scoli? (vezi toată discuția)
Ilegalitati in liceu Ionut_2005 Ionut_2005 Buna, am o intrebare! Azi, era pauza iar un profesor mi a confiscat telefonul, de precizat este faptul ca el a vrut sa vina pe furis sa mi l ia daca nu l ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)