avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie sanatate aferenta veniturilor din chirii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie sanatate aferenta veniturilor din chirii

Buna ziua,
Am incheiat un contract de inchiriere cu o ruda pe o suma derizorie ,5lei /luna(din 2004-2009) pt ca respectiva sa isi faca domiciliu in oras.
Anul acesta am primit,pt prima oara, adresa din partea CNAS sa prezint deciziiile de impunere pt veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor.
Am fost salariata pana in 2006 /iulie.
Din 2007 - prezent -pensionara pe caz de boala.
Cei de la CNAS au calculat contributia aferenta veniturilor din cedarea folosirii bunurilor pt 2007 si 2008 la nivelul unui salariu mimim pe economie aferent anului respectiv,invocand legea 95/2006.
Conform legii ,inteleg ca daca sunt pensionar si realizez astfel de venituri ,datorez contributia asupra tuturor acestor venituri (pensie +chirie) nicidecum pensie +salariu minim pe economie.
Am citit paragraful 257 ,art 3,din lege cu modificarile si completarile ulterioare si spune :
""Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;@
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.@
(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.@
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.@ (4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 5,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.
(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:
a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi f);
b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f).@ ""


Puteti sa ma lamuriti,va rog ?
Si inca o problema : de ce nu mi-au trimit instiintare pana in prezent ?
Mi-au calculat si penalizari de intarziere; au acest drept avand in vedere ca nu m-au instiintat asupra obligatiei de plata?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Baciu , Traducator autorizat 20:43, 17 August 2011
Ca sa incep de la capat: aveti de platit penalitati de intarziere pt. simplul fapt ca Dvs. aveati obligatia sa luati legatura cu casa de sanatate la momentul respectiv; omitand aceasta obligatie, sunteti bun de plata...
In ceea ce priveste cuantumul venitului minim asupra careia se calculeaza contributia de 5,5%, raspunsul il gasiti in citatul Dvs, adica:

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
(....)
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
Ma scuzati ca ma bag dar ...chiar nu exista nici o lege ulterioara care sa reglementeze o asemena aberatie? Sau o lege a Uniunii Europene care sa treaca peste legea asta stupida(ex:cazul cu taxa auto)?
Cum sa platersc impozit mai mare decat am primit chiria?
...Si se mai mira cineva ca exista economie subterana...poi cu asa camatari ce altceva ramane sa faci decat sa tii chiriasii "la negru"?
O batranica care vrea sa ia o familie de tineri sa o ingrijeasca tre sa dea jumatate din pensie la stat(sub forma de contributia aferenta veniturilor din cedarea folosirii bunurilor ) ca sa le poata face mutatia la ea(din cate stiu daca nu esti ruda de gradul I cu proprietarul iti ramane doar sa faci un contract de chirie ca un contract de comodat nu am cunostina daca s-ar putea face)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
ancatirim, utilizator
De ce nu procedati la incheierea unui contract de comodat ( folosinta gratuita) cu ruda respectiva ? In acest fel scapati de problemele cu impozitarea.
alina40 a scris:

De ce nu procedati la incheierea unui contract de comodat ( folosinta gratuita) cu ruda respectiva ? In acest fel scapati de problemele cu impozitarea.


Contractul de comodat este acum la moda dar cu siguranta in 2004, cand s-a incheiat contractul, nu se prea stia de asa ceva si singura modalitate de a lua, pe cineva care nu iti era ruda de gradul I in spatiu, era un contract de inchiriere pe o perioada de minim 5 ani.(asa cereau cei de la evidenta populatiei pentru a iti face mutatie definitiva :hammer: )
:-/Se poate face contract de comodat, pentru persoana fizica, si daca nu este ruda de gradul 1?:hm:
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
ancatirim, utilizator
ancatirim a scris:

:-/Se poate face contract de comodat, pentru persoana fizica, si daca nu este ruda de gradul 1?:hm:


Ati imprumutat vreodata unei vecine/prietene vreun obiect din gospodaria dvs. pe care vi l-a restituit dupa ce s-a folosit de dansul?
Cu siguranta ca da. Dar ceea ce nu banuiati este ca prin chiar predarea acelui obiect se incheia de fapt un contract de comodat (numit si imprumut de folosinta). A comentat cineva ca nu sunteti rude?
Deci se poate imprumuta un lucru (fie el si imobil) fara nicio conditie cu privire la gradul de rudenie

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari de sanatate vasile12 vasile12 Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass? (vezi toată discuția)
Impozit sanatate nica_loredana nica_loredana daca un angajat caruia ii se opresc toate impozitele, obtine venituri si din asigurari atunci trebuie sa plateasca si impozitul pentru sanatate? (vezi toată discuția)
Unic asociat, angajat cu 4 ore/zi - trebuie sa platesc cass? sama sama buna , sunt patronul societatii si angajat cu o 4 ore/zi la societatea mea. in cazul in care doresc sa-mi ridic dividende pentru anul 2010, inafara de cei ... (vezi toată discuția)